Hlavní obsah

Brno je druhým nejlepším městem v Evropě na výlet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno je druhým nejlepším evropským městem na výlet. Alespoň tak to vidí redakce mezinárodního magazínu Time Out, která mu přiřkla stříbrnou příčku mezi 16 metropolemi starého kontinentu. Časopis vyzdvihuje zejména tamní gastronomickou scénu a bary nebo prostory Káznice, kde se konají kulturní akce.

Foto: Profimedia.cz

Brno je druhým nejlepším městem v Evropě na výlet.

Článek

Magazín Time Out svůj žebříček uvádí tím, že v dobách pandemie většina lidí vyměnila návštěvu měst za výlety do přírody. Seznam má nicméně sloužit jako inspirace pro příští rok, pokud se epidemiologická situace v Evropě opět zlepší. V žebříčku figuruje i několik hlavních měst, většina z nich se však řadí k těm menším.

Prahu zvolili nejkrásnějším městem planety

Cestování

O Brně Time Out píše, že je vměstnáno mezi Prahu a Vídeň, ale nejde o přehlížené prostřední dítě. „Druhé největší české město si vydobylo pozici jako postindustriální a technologické centrum,“ uvádí časopis a dodává, že o mnohavrstvé historii Brna svědčí některé podzemní atrakce, jako jsou například atomový kryt Denis nebo bunkr z dob socialismu 10-Z.

Foto: Profimedia.cz

Arles dominuje římská aréna.

Time Out neopomíjí ani gastronomickou scénu. Zmiňuje například Výčep na Stojáka, Café Momenta či Rotor Bar. Zajímavým místem je podle magazínu také prostor Káznice, někdejší vězení, kde se konají nejrůznější kulturní akce a setkání.

Jedničkou je Arles

Na prvním místě v žebříčku figuruje francouzské město Arles, jemuž dominuje zachovalá římská aréna. Město je také neodmyslitelně spojeno s významnými umělci, například Vincentem van Goghem, který zde namaloval velkou část svých děl. Údajně to bylo i právě tady, kde si po hádce s malířem Paulem Cézannem uřízl ucho.

Třetí příčka patří litevskému městu Kaunas, čtvrtá dánskému Odense — rodišti Hanse Christiana Andersena. Pátá je slovinská Lublaň.

Provence ve stopách světoznámých umělců

Cestování

Ve zbytku žebříčku jsou Oslo, finské Turku, Valencie, anglický Sheffield, řecká Trikala, bosenské město Biháć, Liverpool, Rotterdam, Milán, německý Freiburg a na finální 16. příčce Inverness ve Skotsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám