Hlavní obsah

Nejdražší hamburgery světa obsahují lanýže, husí játra i zlato

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburgery se stávají součástí jídelníčku strávníků celého světa. Nemusí se však jednat o fastfoodové rychlokvašky, jak dokazují šéfkuchaři světově proslulých restaurací. Nejdražší hamburgery se skládají z japonského a argentinského hovězího masa, černých a bílých lanýžů či dokonce šupinek zlata. Tomu odpovídá i cena - v přepočtu 3300 korun.

Článek

Společným znakem všech nejdražších hamburgerů na světě je použití japonského hovězího masa wagyu (takzvaného Kóbe beef), které je bezkonkurenčně nejdražším hovězím na světě.

Krávám se dostává masáží i hudební terapie 

Toto mimořádně křehké a šťavnaté maso s jemným mramorováním pochází z černého krátkosrstého skotu wagyu.

"V Japonsku u města Kóbe se waygu chová tak, že krávy dostávají od japonských pěstitelů pravidelné masáže shiatsu, je jim pouštěna uklidňující hudba a dává se jim na pití také pivo nebo rýžové víno saké," uvedl pro zajímavost Tomio Okamura z Asociace cestovních kanceláří a agentur.

Nejdražší je Richard Nouveau Burger

Nejdražším hamburgerem na světě je The Richard Nouveau Burger, jejž připravují v restauraci Wall Street Burger Shoppe v newyorském Manhattanu. 

Na jeho výrobu se používají japonské hovězí  maso wagyu, černé lanýže, pečená francouzská husí játra fois gras, uleželý švýcarský sýr Gruyére, divoké žampiony a šupinky zlata. 

Vše je podáváno v teplé briošce. Cena tohoto hamburgeru je 175 dolarů (v přepočtu 3300 korun).

The Burger obsahuje francouzské šampaňské

Druhým nejdražším hamburgerem na světě je The Burger, jenž byl donedávna nejdražší. Avšak vyrábí se ve Velké Británii a kurz libry letos značně oslabil, proto se v přepočtu nyní propadl až na druhé místo. Jeho cena je devadesát pět liber (tři tisíce korun).

The Burger byl vytvořen světoznámým řetězcem rychlého občerstvení Burger King, který tento hamburger vyvíjel dlouhých šest měsíců.

Na jeho výrobu se používají japonské hovězí maso Wagyu, plátky bílých lanýžů, tempura s cibule, italská šunka Pata Negra prosciutto a také pravé francouzské šampaňské Cristal champagne. Vše je dochuceno íránským šafránem a zabaleno v lanýžové briošce. 

Tri-Beef Burger s omáčkou z lanýžů a šampaňského

Třetí nejdražší hamburger na světě je The Tri-Beef Burger se podává od roku 2006 v restauraci Old Homestead Steakhouse ve městě Boca Raton na Floridě.

V tomto hamburgeru si můžete vychutnat kombinaci tří druhů špičkového amerického hovězího masa Prime, japonského waygu a argentinského hovězího. Hamburger je dochucen omáčkou z lanýžů a francouzského šampaňského. Stojí 125 dolarů (2400 korun).

Fleurburger 5000 s husími játry a černými lanýži

Čtvrtý nejdražší hamburger světa Fleurburger 5000 pochází z USA. Recepturu vymysleli ve francouzské restauraci luxusního hotelu Mandalay Bay Resort and Casino v Las Vegas.

V hamburgeru je použito japonské hovězí wagyu, francouzská husí játra fois gras a černé lanýže.

Jeho cena je pětasedmdesát dolarů (1400 korun) a pracovníci restaurace na požádání hostovi zašlou na památku certifikát, že spořádal takto drahý sendvič. 

Reklama

Související články

Fastfoody mohou zkrátit život

Podle nedávného průzkumu se devět z 10 mladých Čechů pravidelně stravuje v prodejnách rychlého občerstvení. To znamená, že jedí hlavně klobásy, hamburgery nebo...

Výběr článků

Načítám