Hlavní obsah

Návštěva lednického zámku bude pohodlnější

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další využití bude mít od příštího roku nákladně před šesti léty opravená jízdárna lednického zámku. Oprava unikátní stavby pod ochranou UNESCO si tehdy vyžádala půl miliardy korun, většinou z evropských dotací.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jízdárna s konírnami lednického zámku patří k unikátním stavbám.

Článek

Od května 2020 tam bude lidem otevřeno nové moderní interaktivní návštěvnické centrum a nově se tam také přemístí centrální pokladny. Centrum bude umístěno v přízemí v části označované „kočárovna“, v prostorách, kde se nyní nachází infocentrum Multifunkčního centra zámku Lednice.

Ve Francii je na prodej 1500 zámků

Cestování

„Národní památkový ústav si je vědom velkého handicapu v podobě dosavadního nedostatečného návštěvnického zázemí na zámku Lednice. Chtěli bychom nabízet služby v takové kvalitě, která by pro výjimečnou památku s roční návštěvností zhruba 400 tisíc lidí měla být samozřejmostí a standardem,“ říká Petr Šubík, ředitel územního pracoviště NPÚ v Kroměříži.

I pro výstavní prostory

Vše se změní s novou návštěvnickou sezonou, přesně tedy od 1. května příštího roku, kdy se plánuje otevření nového návštěvnického zázemí. Odbavení u pokladen bude podstatně rychlejší díky většímu prostoru, což doprovodí i komfortnější poskytování informací. Součástí budou i výstavní prostory, kde budou probíhat krátkodobé výstavy, a návštěvníci se mohou těšit na prostornou prodejnu upomínkových předmětů, publikací, brožur, pohlednic a dalšího zboží. Nezbytnou součástí návštěvnického zázemí budou toalety a mini občerstvení.

„Ve druhém patře jízdárny bude zřízeno provozní zázemí, historický archív s badatelnou, část poslouží pro činnost zájmových spolků,“ doplňuje kastelánka zámku Ivana Holásková.

Národní památkový ústav samozřejmě počítá s tím, že bude nadále umožněno užívání části prostorů objektu jízdárny pro kulturní a společenské aktivity obce Lednice, respektive členům Multifunkčního centra zámku Lednice, zájmového sdružení právnických osob, v míře, na kterou byli dosud zvyklí, a k účelům, ke kterým dosud prostory využívali.

V Lednici otočili. Za vstup do zámeckého parku se platit nebude

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám