Hlavní obsah

Nahý bůh opilců vítá návštěvníky v japonském Kóči

Kóči je hlavním městem stejnojmenné japonské prefektury na ostrově Šikoku. Je vyhlášené skvělým jídlem a pitím, produkty z japonského citrusu yuzu a nahým růžovým bohem Bero Bero no Kamisama, který žehná opilcům. Socha oblíbeného božstva po většinu roku vítá návštěvníky na vlakovém nádraží v Kóči, své místo opouští jen během festivalu Tosa no Okjaku, jehož hlavním programem je hojné pití saké.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Bero Bero no Kamisama na první pohled není tradičním starobylým božstvem.

Článek

Nahý růžový Bero Bero no Kamisama není starobylým božstvem, ale moderní folklórní figurou, která vznikla z pijácké hry saké v Kóči. Na večírcích zasvěcených alkoholu se v prefektuře odedávna bavili hrou, při níž se pije saké ze tří specifických pohárů, točí káčou a zpívá píseň o Bero Bero no Kamisama, upřímném bohu, který je tam, kde je saké.

V roce 2014 japonský umělec a ilustrátor Dehara Jukinori stvořil pro radost příznivců saké jeho sochu. Bůh žehnající opilcům je nahý a růžový, v každé ruce má očoko, pohárek na saké, a na hlavě mu jako lehce pokleslá variace koruny trůní lahev. Popíjení saké se tak v prefektuře stalo formou uctívání veselého boha. Obdobná náboženská tradice by se nepochybně uchytila i v Česku.

Zvěčnit se u sochy v Kóči je vděčnou kratochvílí jak místních, tak turistů. Bůh, kterého je snadnější potěšit než jiné, opouští své stálé místo na vlakovém nádraží jen na devět dnů v roce, kdy se od první březnové soboty do druhé neděle téhož měsíce koná festival Tosa no Okjaku.

Festival, jehož hlavní náplní je dobré jídlo a pití, přehlídka místních výrobců saké a pivovarů, se příští rok koná od 7. do 15. března. Růžový bůh během festivalu žehná pijákům saké, kteří se k němu modlí a přinášejí obětiny za dobré pití a zdraví, které přetrvá jemu navzdory.

Součástí Tosa no Okyaku je i třídenní festival saké, mimo jiné mají velkou roli i tradiční tance, zpěv a hra se třemi záludnými poháry, při nichž se zpívá o nahém bohu a pije saké. Tradiční japonský alkoholický nápoj vzniká fermentací rýže a přezdívá se mu také rýžové víno.

Obsahuje kolem 15 procent alkoholu a pije se jak teplé, tak pokojové teploty či studené podle konkrétního druhu, výrobce a ročního období.

Za čím dále do Kóči

Vyjma saké, kterým je město proslulé, stojí za ochutnání i nápoje a dezerty s yuzu, proslulé zázračné wagyu Tosa Akauši, gyoza knedlíčky v Kóči stylu a sašimi z tuňáka, lehce opáleného nad ohněm.

Veškeré zmíněné pochutiny ale v jednom z nejteplejších regionů Japonska seženete celoročně. A až vám příště někdo naleje kalíšek saké, které je přísně zakázáno servírovat sám sobě, vzpomeňte si na nahého růžového boha a připijte mu na zdraví.

Výběr článků

Načítám