Článek
Nahý růžový Bero Bero no Kamisama není starobylým božstvem, ale moderní folklórní figurou, která vznikla z pijácké hry saké v Kóči. Na večírcích zasvěcených alkoholu se v prefektuře odedávna bavili hrou, při níž se pije saké ze tří specifických pohárů, točí káčou a zpívá píseň o Bero Bero no Kamisama, upřímném bohu, který je tam, kde je saké.
V roce 2014 japonský umělec a ilustrátor Dehara Jukinori stvořil pro radost příznivců saké jeho sochu. Bůh žehnající opilcům je nahý a růžový, v každé ruce má očoko, pohárek na saké, a na hlavě mu jako lehce pokleslá variace koruny trůní lahev. Popíjení saké se tak v prefektuře stalo formou uctívání veselého boha. Obdobná náboženská tradice by se nepochybně uchytila i v Česku.

Bero Bero no Kamisama v celé své kráse

Jedním z lákadel města Kóči je i půvabný hrad.

U vlakového nádraží se často konají kulturní akce.

Kóči je tím pravým místem pro příznivce yuzu. Seženete ho tam jak čerstvé, tak jako 100procentní šťávu. Koupit můžete s jeho příměsí všemožné pochutiny i kosmetiku.
Zvěčnit se u sochy v Kóči je vděčnou kratochvílí jak místních, tak turistů. Bůh, kterého je snadnější potěšit než jiné, opouští své stálé místo na vlakovém nádraží jen na devět dnů v roce, kdy se od první březnové soboty do druhé neděle téhož měsíce koná festival Tosa no Okjaku.
Festival, jehož hlavní náplní je dobré jídlo a pití, přehlídka místních výrobců saké a pivovarů, se příští rok koná od 7. do 15. března. Růžový bůh během festivalu žehná pijákům saké, kteří se k němu modlí a přinášejí obětiny za dobré pití a zdraví, které přetrvá jemu navzdory.
Součástí Tosa no Okyaku je i třídenní festival saké, mimo jiné mají velkou roli i tradiční tance, zpěv a hra se třemi záludnými poháry, při nichž se zpívá o nahém bohu a pije saké. Tradiční japonský alkoholický nápoj vzniká fermentací rýže a přezdívá se mu také rýžové víno.
Obsahuje kolem 15 procent alkoholu a pije se jak teplé, tak pokojové teploty či studené podle konkrétního druhu, výrobce a ročního období.
Za čím dále do Kóči
Vyjma saké, kterým je město proslulé, stojí za ochutnání i nápoje a dezerty s yuzu, proslulé zázračné wagyu Tosa Akauši, gyoza knedlíčky v Kóči stylu a sašimi z tuňáka, lehce opáleného nad ohněm.
Veškeré zmíněné pochutiny ale v jednom z nejteplejších regionů Japonska seženete celoročně. A až vám příště někdo naleje kalíšek saké, které je přísně zakázáno servírovat sám sobě, vzpomeňte si na nahého růžového boha a připijte mu na zdraví.

