Hlavní obsah

Nade všemi národy je lidství, citoval rád Havajce cestovatel Miloslav Stingl

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosud nezveřejněný rozhovor s legendárním cestovatelem a nejprodávanějším českým spisovatelem všech dob Miloslavem Stinglem vypustila do světa cestovatelská dvojice Petr Horký a Miroslav Náplava. Rozhovor s jediným českým indiánským náčelníkem vznikl v roce 2017. Veřejnost jej mohla poprvé vidět teprve v tomto týdnu na webu cestovatelského festivalu Neznámá země. Nyní jej přinášejí i Novinky.cz.

Rozhovor s legendárním cestovatelem Miloslavem StinglemVideo: Srdcaři.cz

 
Článek

Miloslav Stingl se v něm vrací nejen ke svým cestám, ale například i ke své nejoblíbenější citaci. „Rád bych ocitoval Havajce, o kterých jsem mluvil. Havaj není jenom turistický ráj, ale je to i oblast, kde žili původní Havajci. Polynéská kultura. A ti mají rčení, které já hrozně miluji. Nade všemi národy je lidství. Takže já bych chtěl být tenhle ten člověk. A potom teprve člověk poctivý, pracovitý. Ale to ostatní, sláva nebo zisk, nebo jestli jsem velký, nebo málo velký vědec či spisovatel, to bych nechal na posouzení historii,“ uvedl například cestovatel Stingl.

Na citáty si slavný český cestovatel potrpěl a vzpomněl v rozhovoru i jednoho ze svých oblíbených autorů, který jej v životě hodně ovlivnil. „Každý máme nějakého milovaného autora. Můj nejmilovanější je Antoine de Saint-Exupéry. Ten říká: To, co vidíme, nevidíme očima, ale srdcem.“

Dva žhavé italské ostrovy vyhledávají turisté kvůli zvýšení plodnosti

Cestování

Miloslav Stingl si nepotrpěl na novoty, což bylo znát i na jeho stylu psaní. „Že já píši ještě stále jen rukou, tak to jsem asi už poslední v tomto státě, který nepíše na počítači. Když si potom text přepisuji, tak mám další sebekontrolu,“ vysvětlil s tím, že v psaní knih neměl nikdy pravidelný rytmus. „Píšu, když jsem v té správné náladě,“ dodal Stingl.

Putoval po světě 65 let

Dobrá nálada vhodná ke tvoření knih jej zřejmě doprovázela neustále. Na cestách strávil 65 let. A během té doby vydal 240 knih v 32 jazycích.

Při svých expedicích navštívil 151 zemí na všech kontinentech. Jeho hlavní zájem patřil obyvatelům navštívených zemí. S příslušníky řady domorodých, zejména indiánských a tichomořských etnik, se mimořádně úzce sblížil. Severoamerický indiánský kmen Kikapú jej zvolil za svého náčelníka a dal mu jméno Okima, což v překladu znamená „Ten, který vede“.

Miloslav Stingl zemřel letos 11. května. Za necelé dva měsíce, 19. prosince by oslavil kulaté devadesáté narozeniny. V tento den zřejmě uvede Steve Lichtag v koprodukci s Českou televizí dokumentární snímek o Miloslavu Stinglovi, nazvaný Malý velký Okima.

Ruch na pražském letišti znovu utichá

Koronavirus

Může se vám hodit naZboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám