Hlavní obsah

Nad Bzencem na Hodonínsku se už znovu rýsuje bývalá dominanta

Nad Bzencem na Hodonínsku se po několika desítkách let znovu rýsuje bývalá dominanta. Stavbaři dokončují hrubou stavbu obnovené kaple sv. Floriána a sv. Šebestiána, která byla poničena koncem druhé světové války. Nyní dodělávají práce na krovu, řekl starosta města Pavel Čejka.

Foto: Filip Vrána, ČTK

Kaple byla zničena na konci druhé světové války.

Článek

„Stavba pokračuje podle harmonogramu, hotová je hrubá stavba včetně věže. Dál se bude pokračovat na hrubých omítkách, elektroinstalaci. Zpracovává se projekt ozelenění kopce a další úpravy zázemí pod kaplí,“ uvedl Čejka. Podle něj se vyrábějí okna pro kapli a schody do věže, radnice řeší bezpečnostní zařízení na kapli. „Dominanta města se pomalu dere k novému životu. Věříme, že přitáhne hodně turistů nejen z okolí, ale i z celé republiky,“ uvedl Čejka.

Město stavbu za 15 miliónů korun financuje z vlastních zdrojů, vyhlásilo také sbírku, do které se hlásí občané. Místní chtěli obnovit kapli už v minulosti. „Na podněty občanů dříve nebylo reagováno, i když v padesátých letech byly uskutečněny dvě sbírky na obnovu kaple a peníze se použily na jiné aktivity,“ uvedl Čejka.

Kapli dorazili Němci

Původní kaple byla v lokalitě na Starém hradě postavena v roce 1703. Jejím zakladatelem byl podle webu www.starybzenec.cz hrabě Erdman Pruskovský z Pruskova, který dal kapli postavit na místě původního gotického hradu. Kaple byla v barokním slohu.

V roce 1915 do svatyně uhodil blesk a památka musela být obnovena. Katastrofou pak byl konec druhé světové války. Ustupující německá vojska objekt 18. dubna 1945 podminovala a zničila. Cílem bylo zabránit jeho využití jako pozorovacího stanoviště a zároveň význačného orientačního bodu v okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám