Hlavní obsah

Na zlatavé písčité pláže do portugalské Algarve

Právo, Bohuslav Borovička

Provincie Algarve je nejjižnější výspou Portugalska. Ještě v polovině minulého století to býval odlehlý kraj, hodně vzdálený od míst, kam vedly turistické cesty. Poté, co v 60. letech minulého století bylo letiště ve Faru uzpůsobeno i pro velká letadla, začali do Algarve přilétat turisté zejména ze severní Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Pláž v portugalské Algarve

Článek

Dnes je tato oblast na jihozápadě kontinentu nejznámějším portugalským letoviskem. Je tomu tak zejména díky 160 kilometrům pobřeží, jehož podstatnou část tvoří zlatavé písčité pláže.

Pobřeží se od mysu sv. Vincenta (Cabo de Sao Vicente) směrem ke španělské hranici „svažuje“, takže zatímco Praia da Rocha je pod vysokými pískovcovými útesy, kolem Monte Gorda je rovinatý kraj, lemovaný ze strany moře nekonečnými bílými plážemi.

Pláže ukryté za horami

Algarve je díky svému podnebí místem, které je možné pro odpočinek a rekreaci využívat celoročně. Pobřeží je ze severu chráněno horami a z jihu ho ohřívají teplé mořské i vzdušné proudy ze severní Afriky.

Teplota tam ani v zimě neklesá pod 15 stupňů Celsia. To sice není na koupání, ale Angličané, Skandinávci a Nizozemci, kteří jsou nejčastějšími zimními hosty, tráví dovolenou na golfových hřištích, na kolech a při dalších sportovních a relaxačních aktivitách.

Na rozlehlých plážích nebývá hlava na hlavě.foto: Právo/Bohuslav Borovička

Léto je v Algarve takové, jaké si představuje člověk, který ke svému odpočinku hledá čisté moře a písčité pláže. Některé jsou dlouhé a široké, jiné ukryté v nevelkých zátokách pod skalami.

Na své si přijdou také vyznavači windsurfingu. Ne nadarmo se už ve středověku posádky plachetnic školily právě v Průlivu větrů. Málokde se najde tak hustá koncentrace golfových hřišť.

Pobřeží Atlantiku se středomořskou atmosfétou

Střediska rušná i klidná, jednoduché apartmány i hotely s řadou hvězdiček, pobyty s vlastní stravou nebo all inclusive, to všechno návštěvník v Algarve najde. Zeměpisně je tato oblast na pobřeží Atlantiku, ale atmosféru má hodně středomořskou.

Uvolněnou, přes den poklidnou (se třemi tisíci hodin slunečního svitu ročně to jinak ani být nemůže) a večer je to na vás. Jsou tam místa klidná, kde děti snadno usnou v devět večer, ale i vibrující diskotéky, kolem nichž v okruhu dvou kilometrů neusne nikdo.

Na své si přijdou milovníci dějin. Vždyť právě Portugalci objevili velkou část dnešního světa a jazyk této malé země je pátým nejrozšířenějším. Památek na ony doby je v Algarve poměrně hodně.

Snídaně stačí, jídlo tu není drahé

Vzhledem ke vzdálenosti a k cenám letenek se nedá říci, že by dovolená v Portugalsku byla úplně nejlevnější. To, že většinu nákladů spolkne cesta, mnohé vede k tomu, že když už se na konec Evropy vypraví, zůstanou tam raději dva týdny než jeden. Na místě samém si pak – ve srovnání třeba se sousedním Španělskem – užijete za méně peněz více muziky.

Uvolněnou, přes den poklidnou (se třemi tisíci hodin slunečního svitu ročně to jinak ani být nemůže) a večer je to na vás. foto: Profimedia

Na grilu opečená treska, pokrm lidový a typický, „eintopf“ s klobáskami a s několika druhy masa, nebo totéž s mořskou havětí, pálivé kuře piri-piri, ale ani poctivý biftek nejsou na naše poměry nijak drahé.

Kuchaři, kteří připravují hotelové večeře, se přirozeně snaží vyhovět všem, od mlsných francouzských jazýčků až po... (dosaďte si raději sami). Snadno se tak může stát, že nevíte, jestli jste večeřeli v Marseille, nebo v Mnichově. Stojí proto za úvahu pořídit si pobyt jen se snídaní a dopřát si volnost výběru.

Hospod je v každém z pobřežních městeček dostatek. Nejlepší bývají ty ve třetí nebo ve čtvrté řadě, počítáno od nábřeží. Sice nemáte výhled na moře nebo na přístav, ale to vyváží skutečnost, že se jakoby ponoříte do místního živlu, neboť do takových míst rekreanti jen málokdy zabloudí. Proto také ceny i nabídka jsou orientovány na místní klientelu.

RADY NA CESTU
V Portugalsku je o hodinu méně.
Pláže jsou veřejné a přístup na ně je bezplatný. Co si přinesete, na to si lehnete a tím se zastíníte. Skoro na každé pláži si ale můžete za deset eur na den pronajmout slunečník a dvě lehátka.
Elektrické zásuvky jsou podobné jako u nás, pasují do nich zástrčky se dvěma kolíky a stejné je i napětí v nich.
Vlaky a autobusy jsou poměrně levné. Všeobecně jsou ve větší oblibě autobusy, zejména na kratší vzdálenosti, což platí i o cestě z Algarve do Lisabonu (300 km).

Reklama

Související články

Ostrov Lesbos - řecký ráj neponičený turismem

Návštěvníci z ciziny začali na ostrov Lesbos přijíždět ve větším počtu teprve v 90. letech minulého století. Není jich mnoho, protože tamní letiště má poměrně...

Výběr článků

Načítám