Hlavní obsah

Na Švihově můžete vstoupit do scény z Popelky. Letos jen jediný den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární Popelka v podání Libuše Šafránkové na bílém koni. A Juráška vedete za uzdu třeba právě vy. Tedy pokud si - až začne turistická sezona - uděláte výlet na hrad Švihov a šikovně zapózujete u některého ze dvou nově zřízených fotobodů. Nejsou tady samoúčelně, právě tady se totiž řada scén ze Tří oříšků pro Popelku natáčela, konkrétně ty z Popelčina domovského dvorce.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Nové fotobody si budou moci návštěvníci hradu prohlédnout 16. prosince a pak až v další sezoně.

Článek

„O zřízení fotobodů jsem přemýšlel řadu let, ten princip jsem měl v hlavě,“ řekl Novinkám švihovský kastelán Lukáš Bojčuk. Na realizaci došlo teď, skoro přesně padesát let od premiéry Vorlíčkovy pohádky.

Je to hra

Fotorám s plexisklem, do něhož je zakomponována scéna z filmu, je široký přes metr, a i s podstavcem váží více než půl tuny. Jak se tím zachází? „Je to tak trochu hra,“ vysvětlil kastelán. „Napřed si musíte najít místo, kterému ta kulisa odpovídá. A pak musíte nadirigovat toho, koho chcete mít na fotce spolu s postavami z filmu, do správné pozice. Aby to vypadalo, že je skutečně součástí děje,“ konstatoval Bojčuk.

Ve čtvrtek slavnostně odhalené fotobody jsou umístěné na nádvoří, které je nyní pro návštěvníky uzavřené. „Veřejnost je může vidět 16. prosince, kdy se budou přímo ve výstavní síni hradu promítat Tři oříšky pro Popelku. A pak, až začne hlavní turistická sezona, tedy od Velikonoc. Přes advent mít letos otevřeno nebudeme,“ upozornil Bojčuk. Kdo ještě nemá koupené lístky na film, má smůlu - je už vyprodáno.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Fotobody mají nalákat fanoušky ikonické pohádky.

Lákadlo na turisty

Atrakce vyšla na 113 tisíc korun, dotace poskytlo hejtmanství, město Švihov i Národní památkový ústav. Projekt nakonec zaštítila Turistická oblast Pošumaví.

„Ležíme mezi Plzní a Šumavou - ta je přeplněná, ale přes nás se akorát projíždí, i když je zde řada zajímavých věcí, kde se dá trávit volný čas,“ poznamenal Ivo Šašek, předseda zmíněného spolku.

Foto: Profimedia.cz

Na hradě se před padesáti lety natáčel film Popelka, od nové sezony se turisté budu moci zvěčnit v některé ze scén z filmu.

Fenomén filmové Popelky dělá Švihovu reklamu dlouhodobě, na hradě má již pět let svou výstavu.

„Ročně ji navštíví v průměru deset tisíc lidí. To třeba tento rok představuje čtvrtinu všech návštěvníků,“ podotkl kastelán. A zdaleka nejde jen o našince. Švihovský starosta Václav Petrus (SNK) připomněl příhodu se snoubenci z Německa: „Nevěsta si přála být oddána na švihovském hradě a vysazena na bílého koně, aby se projela po nádvoří jako Popelka.“

Do pražského Klementina se po 100 letech vrátila výstava betlémů. Nechybí Voskovec, Werich ani golem

Vánoce

Může se vám hodit na Firmy.cz: Hrad Švihov

Reklama

Výběr článků

Načítám