Hlavní obsah

Na seznam rezervací UNESCO přibylo 18 nových lokalit

Na seznam biosférických rezervací UNESCO tento týden přibylo 18 nových chráněných lokalit včetně italských Julských Alp, polského národního parku Roztocze nebo britského ostrova Wight. Rozhodl o tom příslušný výbor Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu na svém zasedání v Paříži.

Foto: Profimedia.cz

Na seznam se dostaly například Julské Alpy.

Článek

Při žádosti o zápis na prestižní seznam biosférických rezervací UNESCO posuzuje mimo jiné to, zda se v příslušném regionu dokážou místní obyvatelé přizpůsobit požadavkům na ochranu přírody a zda sami aktivně přispívají k péči o udržení přírodního dědictví a tradic. O zápis zpravidla usilují chráněná území, často jde o přeshraniční regiony.

Foto: Profimedia.cz

Polsko má v seznamu nového zástupce v podobě oblasti Roztocze.

Tentokrát výbor UNESCO rozšířil seznam rezervací o více než desítku evropských lokalit včetně rakouského údolí řeky Mury, norské oblasti Nordhordland či jezera Elton v jižním Rusku. Se svým prvním zápisem uspělo jihoafrické Svazijsko a jeho pohoří Lubombo, dokonce dvě nové rezervace získaly Korea, Itálie, Španělsko a Švédsko.

Titul biosférické rezervace UNESCO v současnosti drží 680 míst ve 122 zemích po celém světě. Zastoupení má i Česko, které toto označení získalo například pro region Šumavy, Bílé Karpaty, Křivoklátsko či Třeboňsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám