Hlavní obsah

Na severu Turecka mají infikovaná klíšťata konžsko-krymskou krvácivou horečkou

Novinky, Lucie Poštolková

Na severu Turecka v černomořské oblasti se vyskytují klíšťata infikovaná konžsko-krymskou krvácivou horečkou. Ministerstvo zahraničních věcí varuje cestovatele, kteří se chtějí vypravit do výše položených oblastí, aby se dobře chránili.

Foto: Profimedia.cz

Zatím měli onemocnění výhradně místní pastevci a chovatelé dobytka.

Článek

Čeští turisté se pohybují většinou v níže položených přímořských letoviskách, kde nejsou ohroženi. Nejvíce bývá dovolenkářů na Turecké riviéře, kde je bezpečno.

Foto: Eva Merhautová, Právo

Minerální prameny byly využívány v hotelových lázních v Pamukkale. Bělostné terasy přišly o vodu a začaly šednout. Naštěstí zakročili ochránci, hotely byly zbourány a voda se regulovaně vrací na travertinové útesy.

„Turistům doporučujeme cestovat do oblasti Turecké riviéry a Pamukkale, kde je dostačující ochranou používání repelentů proti hmyzu. Ochrana se také zvyšuje očkováním,“ ubezpečuje Ján Fignár ze společnosti TopFly.cz. V případě cestování do severních oblastí se osvědčí použití insekticidů, ochranných pomůcek a dodržování dalších doporučení k ochraně před přisátím klíšťat.

Ochrana před klíšťaty

1) Správně a účinně používat repelenty: na 2-4 hodiny přímo na kůži, při delším pobytu impregnovat oděv. Zakoupit je můžete v ordinacích cestovního lékařství nebo lékárnách či prodejnách outdoor vybavení.

2) Vyhýbat se oblastem s výskytem krve sajícího hmyzu.

3) Pohyb ve volné přírodě omezit na denní dobu.

4) Včas a správně ošetřit místo kousnutí: přisáté klíště co nejdříve zakápnout dezinfekčním roztokem a poté odstranit, nedotýkat se klíštěte rukou, po odstranění ránu dezinfikovat.

5) Používat mechanické ochranné prostředky: moskytiéra, světlý oděv dobře zakrývající nohy i ruce, pevná obuv, kterou je možné impregnovat repelentem.

6) Sledovat zdravotní stav i po opuštění oblasti, navštívit lékaře.

7) Použít insekticidy ke zničení hmyzu: aplikovat do místnosti či stanu, na moskytiéry či oděv.

Ministerstvo zahraničí doporučuje Čechům, aby dbali zvýšené opatrnosti a chránili se před napadením klíšťat především v černomořských provinciích Kastamon, Tokat a Corum. Zatím měli onemocnění výhradně místní pastevci a chovatelé dobytka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám