Hlavní obsah

Na Saharu do Francie

Pro někoho „kupa písku“, pro jiného pozoruhodný „kus Sahary“ v Evropě, pro dalšího naprosto unikání přírodní útvar - to je Dune du Pilat, nejvyšší písečná duna starého kontinentu. Máte-li jakékoliv pochybnosti, pak ji musíte vidět na vlastní oči.

Foto: Dana Ehlová

Dune du Pilat – největší písečná duna v Evropě

Článek

Pilská duna je největší, ale zdaleka ne jediná. Na jihozápadě Francie v departmentu Gironde, zhruba 60 kilometrů jihozápadně od Bordeaux se na pobřeží Atlantiku nachází kolem 1500 dun, z nichž mnohé si ve výšce s rekordmankou příliš nezadají. Název vystihuje podobu – slovo „pila“ pochází z gaskoňského „pilhar“, tedy kupa nebo hromada.

Foto: Dana Ehlová

Výstup na vrchol usnadňují schody.

Nejvyšší bod se nyní nalézá 111 metrů nad hladinou moře. Pro představu je tedy tato „hromada písku“ stejně vysoká jako nejvyšší budova v Česku, brněnská AZ Tower. Také by se do ní vešly téměř dvě Petřínské rozhledny.

Foto: Dana Ehlová

Pohled na Atlantik z nejvyššího bodu

Výstup na vrchol ve směru z pevniny značně usnadňují schody. Kdo je nevyužije, může po strmém svahu stoupat nahoru v podstatě odkudkoliv. Čím výše, tím lépe. Nádherný výhled na rozlehlou, 2700 metrů dlouhou, písečnou lokalitu v těsném sousedství oceánu a na ústí Arcachonské zátoky je odměnou pro všechny. Oku lahodí i mohutný borový les ohraničující dunu z pevniny. Požáry, které nedávno zasáhly i tento region, však nepochybně změnily vizuální dojem.

Vznik Pilské duny umožnilo obrovské množství písku, které se odhaluje při velkých odlivech, a také silný západní vítr, jemuž - díky obrovské vodní ploše oceánu - nestojí nic v cestě. Největší naměřená rychlost zde dosáhla 175 km/h.

Foto: Dana Ehlová

Duna je dlouhá téměř tři kilometry

Rozměry písečného přesypu tvořeného 60 miliony kubíků písku se podle odborníků nemění, mění se ale tvar a poloha směrem do vnitrozemí. Rychlost „pohybu“ byla spočítána zhruba na pět metrů za rok, takže každoročně „zasype“ písek asi 15 tisíc metrů čtverečních lesa. Suchá torza stromů zadušených pískem, vyčuhujících na závětrné straně duny, jsou toho jasným důkazem. Výzkum navíc prokázal, že se tak začalo dít již 3 500 let před naším letopočtem.

Foto: Dana Ehlová

Závětrná strana unikátního přírodního útvaru

Celkový zážitek jistě umocní vhodně zvolená denní doba návštěvy. Cesta nahoru během brzkého dopoledne, kdy ještě tolik nepálí sluneční paprsky ani písek pod nohama, je při „vymetené“ obloze tzv. sázkou na jistotu. Stejně jako následné osvěžení v Atlantiku. Zpáteční cesta pak ubíhá rychleji, máte čas všímat si třeba proměňující se barvy písku nebo v závěru pozorovat lidského hada sunoucího se v zesilujícím vedru vzhůru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám