Hlavní obsah

Na Ryžovně v Krušných horách má vyrůst 80 domů s rybníčkem a sjezdovkou

Právo, Rudolf Voleman

Na Ryžovně mezi Horní Blatnou, Abertamy a Božím Darem v Krušných horách má vyrůst zcela nová obec s náměstím, zhruba osmdesáti domy, dvěma hřišti, rybníčkem a sjezdovkou.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Někdejší škola a nyní malý pivovar na Ryžovně.

Článek

Na sociálních sítích tento záměr města Boží Dar vyvolal povětšinou negativní pozdvižení. Představitelé města ale poukazují, že se jedná o záměr připravovaný zhruba patnáct let, nad kterým se dosud nikdo nikterak nepozastavil.

„Jsem z toho trochu překvapený, protože je to i v územním plánu Karlovarského kraje. Projekt je zahrnut v územním plánu města Boží Dar, a je k němu dokonce vydán regulační plán,“ uvedl starosta Božího Daru Jan Horník (STAN), podle kterého projekt díky tomu není nikterak v rozporu s nedávným zapsáním krušnohorských hornických památek na seznam UNESCO.

„Představovali jsme jejich orgánům, že chceme vrátit obci jako takové život. Akorát to nebude roztroušená výstavba jako dříve, ale vybudovaná centrálně okolo hlavní křižovatky,“ pokračoval starosta, podle kterého projekt bude v souladu i s ochránci přírody. „Nadělali jsme tam ochranné biokoridory a biocentra a tohle všechno je v souznění se zmiňovaným regulačním plánem,“ dodal Horník.

Spoustu lidí je proti

„Znovuobnovení Ryžovny není vůbec špatná myšlenka. Ostatně i my se na něm podílíme,“ uvedl Miloš Dvořák, majitel někdejší školy na Ryžovně, kde funguje nyní malý pivovar.

„Daný projekt je ale jako z úplně jiného světa, než jaký v Krušných horách máme. To, co vidím na plánech, je opravdu cestovní velkoprůmysl,“ dodal. Na Facebooku mezitím někteří účastníci diskuse, kterým se záměr nelíbí, žádají vznik petice, která by realizaci projektu zabránila.

Podivují se například, že chce Boží Dar na jedné straně zabránit Stezce v korunách stromů u Klínovce a na straně druhé sám vytvořil takto rozsáhlý projekt. Diskutující poukazují na to, že by měl Boží Dar nejdříve ze všeho opravit a zprovoznit hotel na Klínovci a neměl by se pouštět do takto rozsáhlých projektů.

Podle zástupce božídarského starosty Jaroslava Formáčka (nez.) se v současné době pracuje na územním plánu k projektu. „Termíny stanovené nemáme, protože je ještě mnoho věcí k řešení, ale byli bychom rádi, kdyby se to uzavřelo během tohoto volebního období,“ uvedl Formáček, podle kterého ještě není rozhodnuto, zda pozemky pro zástavbu město za účasti banky zasíťuje samo, nebo s pomocí developera.

Náměstí má podle studie čtvercový tvar, podobně jako náměstí v sousední Horní Blatné, a má vyrůst nad chatou u hlavní křižovatky. Nad ním pak zřejmě budou sáňkařská dráha a lyžařský vlek.

Formáček rovněž odmítl kritiku části veřejnosti, že by na hřebeni Krušných hor mělo vzniknout nevhodné satelitní městečko. „Vycházíme z historizujícího pohledu, že tam ta obec v minulosti byla. Po převratu po II. světové válce ji tam zlikvidovali. Boží Dar se již nemá kam rozrůstat a ten zájem je tady v okolí veliký. Proto zkusíme Ryžovnu oživit jako bývalou zástavbu a bude sloužit jako centrum cestovního ruchu,“ uzavřel místostarosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám