Hlavní obsah

Na růžové jezero v Kazachstánu se vrhli turisté. Mysleli, že léčí koronavirus

Novinky, mšv

Jezero Kobejtuz v Kazachstánu proslulo svou růžovou barvou. Tou se může pyšnit jen několik dalších na světě. V posledních měsících se rozšířila fáma, že koupání v jezeře pomáhá chránit před koronavirem, a tak se k němu turisté vydávali v houfech. Úřady musely nyní vstup zakázat, aby křehký ekosystém ochránily, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úřady vyhlásily zákaz koupání v růžovém jezeře KobejtuzVideo: AP

 
Článek

Jezero začalo růžovět před dvěma lety kvůli přítomnosti řasy Dunaliella salina, která se vyskytuje v extrémně slaných vodách. Díky chemickým procesům je schopna sůl barvit právě do růžova.

Kobejtuz, jež se nachází nedaleko kazachstánského hlavního města Nur-Sultan, se díky barvě stalo velmi populárním místem mezi turisty.

„Odborníci tvrdí, že mikroorganismy a řasy napadly jezero a daly soli růžový nádech. Od té doby je v Kazachstánu populární,“ vysvětluje šéf okresu Erejmentau Battal Ibrajev a doplnil, že zdaleka nejvytíženějším obdobím byly pro jezero červen a červenec, kdy se na sociálních sítích rozšířila fáma, že sůl z jezera pomáhá v boji s koronavirem.

Mohou si naopak ublížit

Lidé přijížděli a prohrabávali bahno rukama, ale někteří i lopatami. Množství z nich si sůl odváželo a někteří ji dokonce prodávali na internetu.

„Jezero utrpělo obrovské škody. Ekosystémy Kobejtuzu a nedalekého Tenizu jsou velmi křehké. Podle odborníků teď potrvá 10 až 15 let, než se způsobené rány zacelí,“ uvedl Ibrajev.

Doplnil, že netuší, odkud se fáma o léčebných účincích bahna a soli vzala, ale lidé vzali jezero skutečně útokem, aby se před případnou nákazou koronavirem ochránili. Úřady proto musely přistoupit k uzavření oblasti, aby nedocházelo k dalším škodám.

Žádná fata morgana. Egyptská oáza Fajjúm je dobře ukrytý klenot

Cestování

Alija Kosanovová z Nur-Sultanu je jednou z těch, která si sůl koupila. „Vůbec jsem netušila, že to není povolené. Ti, co mi sůl a bahno prodali, tam prý jezdili každý víkend. Kdybych to věděla, zachovala bych se jinak,“ tvrdí.

Podle lékaře Tolkyna Bataevy si lidé mohli aplikací bahna a soli naopak ještě více uškodit.

„Zaprvé nevíte, z jak čistých zdrojů to pochází, ani jakým způsobem proběhl sběr nebo skladování. Můžete si přivodit ještě nějakou bakteriální infekci, pokud dojde ke kontaktu s obličejem a ústy. Zdravotní rizika převažují nad benefity,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám