Hlavní obsah

Na rekultivacích uhelného lomu budou ukazovat čas jedinečné sluneční hodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nejvyšším místě zrekultivované části hnědouhelného lomu ČSA na Mostecku byly v úterý autojeřábem usazeny přírodní sluneční hodiny. Zájemci se k nim dostanou při exkurzi do lomu v rámci Uhelného safari a veřejnost po ukončení těžby hnědého uhlí na přelomu let 2025 až 2026.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Autorka myšlenky Ingrid Jarošová a návrhář Libor Šindelář u slunečních hodin

Článek

„Ciferník hodin tvoří jediný kus kamene, do kterého jsou vytesány potřebné linky a rysky sloužící k měření času. Další části ciferníku jsou vytvořeny ze dřeva stromů, které rostou na rekultivovaných plochách a jsou usazeny okolo kamene. Hodiny fungují tak, že návštěvník se postaví na konkrétní místo ciferníku podle roční doby a jeho stín ukáže denní čas,“ popsala mluvčí těžební společnosti skupiny Sev.en Česká energie Skupiny Eva Maříková.

Autorkou myšlenky instalace slunečních hodin na místě, odkud je vidět nejen důl, ale příroda, je Ingrid Jarošová, která stojí za rekultivacemi provedenými za poslední desetiletí v prostoru lomu ČSA. „Je zde výhled na rekultivaci zemědělskou, lesnickou, vodní a další. Bude to pěkné zpestření na zastávce Uhelného safari,“ řekla novinářům odbornice na procesy zahlazování stop po důlní činnosti. Exkurze do hnědouhelných dolů se konají každoročně od května do října, letos o ně byl rekordní zájem.

Rozlomil se

Během přepravy na místo usazení se kamenný ciferník v půli rozlomil. „Cesty jsou zasněžené, a tak nejsou vidět výmoly. Při průjezdu jedním takovým asi kámen puknul, a když jsme ho zvedali, tak se rozlomil. V tu chvíli jsem chtěl odjet. Nakonec ale ta krajina je tady rozervaná, jak se tu těžilo uhlí, tak bude i ten kámen rozervaný,“ řekl novinářům kameník René Janda, jenž ciferník vytesal do jednoho kusu žuly.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Kamenný ciferník se během přepravy na místo rozpůlil.

Technický návrh hodin a nutné propočty provedl Libor Šindelář, ředitel společnosti Infotea ze skupiny Sev.en Česká energie. „Byla to pro mě zajímavá výzva. Výpočtům jsem se věnoval několik týdnů a nebylo to jen o práci u počítače. Musel jsem si zjistit celoroční pozici slunce na obloze a podívat se přímo do terénu na místo, kde budou hodiny umístěny. Chtěli jsme hodiny přesně pro danou lokalitu, ušité na míru našim rekultivacím,“ uvedl Šindelář a připustil, že nejnáročnější byl přesný výpočet místa pro vytesání rysek na kamennou desku.

Okolí hodin se podle Maříkové musí ještě upravit a pak už si k nim bude moci člověk za slunného dne stoupnout a přesvědčit se o správnosti výpočtu. Jen musí v době platného letního času počítat s hodinovým rozdílem oproti klasickým hodinám.

Na prohlídku Terezína budou až čtyři dny. Vstup mírně podraží

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám