Hlavní obsah

Na pražském Vyšehradě je ukryt románský most z 11.století

Novinky, Karolína Vrbasová, Jakub Herzán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský Vyšehrad je místem, kde se nachází překvapivě velké množství kulturních a historických objektů. Některé z nich jsou na první pohled oku laického pozorovatele neviditelné. A právě takovým objektem je románský most, jehož objevení je pro historiky a archeology velkým přínosem.

Zbytky mostu z 11. století jsou ukryty pod úrovní zeměVideo: Novinky

 
Článek

Románský most se nachází na severním okraji Vyšehradských sadů při okraji zdejší akropole a je nejstarším prvkem vyšehradského opevnění. Byl postaven koncem 11. století za vlády krále Vratislava jako součást opevnění Přemyslovského paláce. Je vytvořen z opukových kvádříků a šikmo kladených plochých, rovněž opukových kamenů.

V době svého vzniku dosahoval délky dvaceti metrů a klenul se přes pevnostní příkop, lemující akropoli po její severní straně. Sloužil tu především jako spojnice knížecího sídla s kostelem svatého Petra a Pavla.

Knížecí sídlo - chrám - patří od 2. poloviny 11. století, kdy byl postaven, k nejvýznamnějším pražským svatyním. Od té doby byl několikrát přestavěn do různých architektonických stylů - měl atributy gotické, barokní a dnes je neogotický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám