Hlavní obsah

Na Novém Zélandu mohou zájemci nově prozkoumat obydlí hobitů zevnitř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Zéland se před dvěma dekádami dostal do hledáčku mnoha turistů díky filmové trilogii Pán prstenů. Ta se tu z velké části natáčela a dodnes tu stojí kulisy Hobitína, vesnice, jež byla domovem Tolkienovy smyšlené rasy. Do vnitřních prostor obydlí se však turisté až dosud podívat nemohli, nyní jim jsou k dispozici hned dvě „nory“.

Foto: Profimedia.cz

Krásy Hobitína si návštěvníci mohli dosud užívat pouze zvenčí.

Článek

Hobitín se nachází na Severním ostrově zhruba dvě hodiny jízdy jižně od Aucklandu. Dosud šlo jen o vizuální prvek vestavěný do krajiny, kterým se návštěvníci v rámci prohlídky mohli kochat logicky jen zvenčí. V areálu však vznikly dvě nory, které je možné konečně prozkoumat i zevnitř, a to v rámci jednoho vstupného, které činí pro dospělého 120 novozélandských dolarů (zhruba 1660 korun).

Každá z nor je podle CNN trochu odlišná, ať už se však návštěvníci vydají do té či oné, zážitek má být identický. Uvnitř nechybí vstupní místnost, ložnice, koupelna, kuchyň s jídelnou či dobře vybavená spíž, která je, jak fanoušci Tolkienovy tvorby jistě ví, pro hobity skoro alfou a omegou jejich bytí.

Režisér filmové trilogie Peter Jackson uvedl, že Hobitín zůstává jeho oblíbenou natáčení lokací a je rád, že došlo k jejímu rozšíření.

„Když jste v Hobitíně, probouzí se ve vás zvědavost a touha nahlédnout za všechny ty dveře, které až dosud zůstávaly zavřené. Tým odvedl úžasnou práci při přetavení zážitku v realitu. Nory vypadají, jako by je vzali přímo ze stránek Tolkienových knih,“ míní oscarový režisér.

Novozélandská turistická organizace je na dědictví filmové trilogie náležitě pyšná a uvádí, že natáčení probíhalo na celkem 150 místech napříč Severním i Jižním ostrovem. Vyzdvihuje pak například trasu Tongariro Alpine Crossing nebo horu Ruapehu, kolem níž se natáčely záběry temné země Mordor.

Novozélandské aerolinie chtějí jako první nasadit letadla na elektrický pohon

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám