Hlavní obsah

Na nejvyšším mořském útesu v Evropě otevřeli ferratu. Při pohledu dolů spadne srdce do kalhot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci adrenalinu mají v Norsku nový výletní cíl. V polovině června otevřeli v zemi ferratu, která se nachází na hoře Hornelen, jejíž součástí je nejvyšší evropský útes vybíhající do moře. Měří 860 metrů, a tak při pohledu do propastné hloubky pod nohama může leckomu spadnout srdce do kalhot.

Foto: Visit Norway/Sverre Hjørvenik

Výhledy na fjord jsou dechberoucí.

Článek

Realizace projektu trvala dlouhých devět let, přičemž stavět se začalo loni v létě. Otec myšlenky Rogier van Oorschot si ferratu vysnil, nyní nabízí zájemcům prostřednictvím své společnosti cesty s průvodcem. „Ten nával adrenalinu, který zažijete při pohledu pod nohy a na lodě plující fjordem nějakých 600 metrů pod vámi, se nedá s ničím srovnat,“ uvedl Oorschot pro server CNN.

Lezci, kteří mají pro strach uděláno a závratě znají jen z doslechu, si mohou vybrat z celkem tří tras různých obtížností – v překladu se jmenují Orlí hora, Zeď čarodějnic a Olafova cesta. Názvy vycházejí ze severské mytologie; hora Hornelen je totiž známá jako místo čarodějnických sletů, měl ji také pokořit norský král Olaf I. Tryggvason vládnoucí mezi léty 995 a 1000.

Nejtěžší je na celý den

Nejjednodušší ze tří tras je Orlí hora, jež podle Oorschota funguje jako dobrý úvod k ferratám obecně a je vhodná i pro děti nad dvanáct let. Středně těžká je Zeď čarodějnic, jejíž zdolání zabere dlouhých šest hodin. Nejtěžší je poslední, Olafova cesta, na které lezci stráví celý den. Návštěvníky však odmění jedinečným výhledem.

„Vodní plochu budete mít celých 860 metrů pod sebou. Uvidíte obří otevřený oceán, ostrovy, vesnice kolem fjordu, zasněžené vrcholky hor i ledovce. Nemyslím, že existuje nějaké jiné místo, ze kterého byste měli tolik věcí jako na dlani,“ míní šéf komunikace společnosti Fjord Norway Kristoffer B. Fürstenberg.

Zástupci via ferraty na Hornelenu tvrdí, že jsou připraveni plně zajistit bezpečnost všech lezců. Nedoporučují tedy cestu komukoli se zdravotními obtížemi. „Průvodci poskytnou bezpečnostní instruktáž a zajistí, že budou všichni během výletu v bezpečí,“ doplnil Fürstenberg.

Ferrata se otevřela teprve v polovině června, podle Oorschota je ale zájem ohromující. „Strmost této skalní stěny vystupující z moře a otevřené výhledy na fjord všechny překvapí,“ zkonstatoval.

KVÍZ: Jak dobře znáte Norsko?

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Norska

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám