Hlavní obsah

Na Mount Everestu soupeří o rekord dva osmdesátníci

– Káthmándú

Závod osmdesátiletých horolezců se odehrává v těchto dnech na nejvyšší hoře světa. K vrcholu se blíží 80letý Japonec Joičiró Miura, jenž se chce stát nejstarším člověkem, který kdy stanul na Mount Everestu. I kdyby se mu výstup podařil, bude se možná z prvenství radovat jen pár dní. Na stejnou misi se totiž v základním táboře připravuje i 81letý Nepálec Min Bahádur Šerčan, který drží současný rekord.

Foto: Profimedia.cz

Joičiró Miura na snímku z roku 2008

Článek

Svědkem stejného klání byl Mount Everest již v roce 2008. Tehdy se Šerčan dostal do Guinnessovy knihy rekordů, když 25. května zdolal nejvyšší horu světa jako 76letý. Pouhý den poté pokořil střechu světa i Miura, ale bylo mu "pouhých" 75 let.

V úterý Japonec poslal na své webové stránky z Everestu fotografii, na níž jí ve svém stanu sushi. Podle těchto stránek se Joičiró Miura, kterého doprovází i jeho syn Gota, v úterý nacházel v Jižním sedle, které je odrazovým můstkem pro závěrečný výstup většiny expedic. Japonec se ale rozhodl pro zastávku v málo používaném táboře číslo 5, aby si před finišem odpočinul.

Podle agentury AP ve středu Japonec dosáhl "zóny smrti", tedy příkrého zledovatělého svahu blízko vrcholu 8850 metrů vysoké hory.

Nepálce může zradit počasí

"Miura se těší dobrému zdraví a společně se svým týmem má v plánu ve čtvrtek ráno vystoupit na vrchol," oznámil zástupce nepálských horolezeckých úřadů Gjánéndra Šrestha ze základního tábora. Podle Miury, který již rekord nejstaršího člověka na Everestu držel v roce 2003 ve svých sedmdesáti letech, by jeho úspěch dokázal, čeho všeho je člověk schopen. Současně svou expedici vnímá jako poctu matce přírodě.

V základním táboře už se ale chystá na svůj výstup Nepálec Šerčan. Před několika dny ho prý sice trápily problémy se zažíváním, v příštích dnech ale chce vyrazit na cestu. Překážkou mu může být počasí. Zatímco během středy a čtvrtka je na Everestu očekáváno pěkné počasí, v pátek by se měly podmínky podle nepálských úřadů zhoršit.

Drsná bilance letošního roku

Miura se nedostal do novinových titulků až v pozdním věku. Už roku 1970 se o něm psalo, jelikož byl prvním člověkem, který Mount Everest sjel na lyžích, a to z výšky 8000 metrů za brzdění padáku. O jeho jízdě vznikl dokumentární film Muž, který sjel z Everestu na lyžích, který byl oceněný Oscarem. Loni v listopadu a letos v lednu se podrobil chirurgickým zákrokům kvůli srdeční arytmii, což ho ale od nové výpravy na Mount Everest neodradilo.

Výstrahou však oběma horolezeckým seniorům musí být to, že v pondělí na hoře zahynul horolezec z Bangladéše a další Jižní Koreje. Nejvyšší hora světa si tak od letošního dubna vyžádala už sedm lidských životů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám