Hlavní obsah

Na lyžaře čekají většinou dobré podmínky, někde i nasněžilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyžařská střediska hlásí dobré podmínky v Čechách i na Moravě. Některé areály sice ukončily provoz, většina to ale zatím neplánuje a nabízí zlevněné jízdné nebo speciální akce. V horách přes noc napadl sníh. Běžkařské dráhy, zejména níže položené tratě jsou na tom se sněhem hůře. Horská služba upozorňuje na zledovatělé komunikace ve vrcholových partiích hor.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Relativně dobré podmínky nabízejí i sjezdovky na Šumavě.

Článek

Na svazích Krkonoš a Orlických hor je do 120 centimetrů sněhu a upravené jsou i stopy pro běžkaře. Ve Špindlerově Mlýně je ale kvůli Světovému poháru ve sjezdovém lyžování žen uzavřená do neděle černá sjezdovka ve Svatém Petru a tamní snowpark. Na hřebenech by turisté měli počítat se zledovatělými cestami, v lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Nově připadlý sníh zlepšil i podmínky v Libereckém kraji. Na sjezdovkách je přes metr sněhu, zvolna tam ale ubývá rekreantů. Například v krkonošských Vítkovicích se bude o víkendu lyžovat za sníženou cenu. Běžkaři mohou vyrazit například na Jizerskou magistrálu. Tratě jsou stále v dobrém stavu.

Minimálně 40 centimetrů sněhu je po ranním sněžení na krušnohorských sjezdovkách ve velkých střediscích. Například v centru Bouřňák podmínky pro sjezdaře vydrží asi až do konce března. Sjízdné a zčásti i upravené jsou i běžkařské tratě na hřebeni hor. Dost sněhu pro běžkaře je například kolem Božího Daru, i když stopy už tak kvalitní nejsou a místy na nich mohou být zledovatělé úseky. Sezóna skončila ale v Lužických horách.

Relativně dobré podmínky nabízejí i sjezdovky na Šumavě. Kvalita sněhu se ale během dne podle teploty mění. Některé menší a níže položené areály už provoz ukončily. Horší podmínky tam mají i běžkaři, přesto si i oni najdou na Šumavě stopy.

Sníh připadl přes noc i v Pardubickém kraji. Přes ideální podmínky ale ve střediscích ubývá lyžařů, proto areály začínají nabízet slevy, například v centru Přívrat nebo Peklák u České Třebové.

Klesající zájem lyžařů zaznamenávají i středočeské skiareály, i když mají dost technického sněhu. Například na Šibeničním vrchu u Mnichovic chtějí tuto neděli ukončit sezónu. Ostatní doufají, že sezóna potrvá nejméně do konce března.

Kvůli malému zájmu a ohlášenému oteplení končí sezónu některé areály na Vysočině. Ve čtvrtek byla uzavřena sjezdovka ve Vysoké u Havlíčkova Brodu. Další správci chtějí udržet vleky v provozu do dubna, protože mají stále dobré sněhové podmínky. Nejvíc sjezdovek funguje na Žďársku a na Jihlavsku. O víkendu čekají lyžaře karnevaly a závody. Na některých místech se lyžuje se slevami.

Až metr převážně technického sněhu mají sjezdovky ve Zlínském kraji. Níže položené trasy jsou ale sjízdné s obtížemi, na řadě míst jsou kameny. Pomalu tam zřejmě končí sezóna běžkařům. Například na Pustevnách nejsou kvůli nedostatku přírodního sněhu stopy strojově upravené.

Sněžení se vrátilo i do Jeseníků a většina areálů by měla zůstat v provozu do 3. dubna. Na Ovčárně se může podle sněhových podmínek lyžovat až do konce dubna. V horách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Na beskydských sjezdovkách leží místy až 1,3 metru sněhu a v provozu jsou všechna střediska, kde mají k dispozici sněžná děla. Pěší turisté by si ale měli dávat pozor na zledovatělé cesty na hřebenech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám