Hlavní obsah

Na hřebenech Krušných hor vzniknou útulny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V součtu až dvanáct turistických útulen má vzniknout do podzimu roku 2026 na hřebenech Krušných hor. Sloužit mají lidem k nouzovému přespání na jednu noc. První dvě, a to u Kraslic na západě Krušných hor a na severovýchodní straně tohoto pohoří u Adolfova nedaleko Telnice v Ústeckém kraji, mají začít fungovat již v příštím roce.

Foto: Studie DAK

Navrhovaná podoba útulny, která má vzniknout u Adolfova na Ústecku.

Článek

Náklady na vybudování jedné útulny se pohybují mezi půl milionu až osmi sty tisíc korun.

„V Krušných horách vzniká unikátní projekt turistických útulen a veřejných prostranství, který by měl pokrýt trasu Stezky Českem, vedoucí přes hřeben tohoto pohoří,“ uvedl ředitel Destinační agentury Krušnohoří (DAK) Štěpán Javůrek.

Stezka Českem je nejdelší turistická trasa v tuzemsku, která ve své severní části vede mimo jiné po hřebenech Krušných hor a obkružuje podél státní hranice v délce dvou tisíc kilometrů celou republiku. Lokality vhodné pro umístění turistických staveb byly již vytipovány, přičemž v součtu by jich mělo být jedenáct až dvanáct.

Od poloviny prosince v Tatrách omezí turistiku se psem

Cestování

Nemělo by se jednat pouze o samotné moderní dřevěné útulny s osmi lůžky, kamny a možností dobít elektrická zařízení, například mobily, ale obsahovat by měly také prostor pro umístění stanů, stoly a lavice k odpočinku a občerstvení či přenosné toalety.

Útulny by měly být od sebe vzdálené dvacet až třicet kilometrů. Jako první vznikají útulny na okrajích Krušných hor.

První dvě útulny už příští léto

„Jedna z nich bude umístěna ve Sněžné nedaleko Kraslic a další vzniká na druhé straně v Adolfově u Telnice,“ prozradil ředitel DAK s tím, že v případě těchto dvou útulen je již uzavřena dohoda s městy. K dispozici jsou i návrhy podoby útulen a zajištěn je i způsob financování ze soukromých zdrojů. Podařilo se totiž získat milion korun z Nadace ČEZ.

„Jsme před realizací, přičemž s jejich dokončením počítáme nejpozději do konce července příštího roku,“ konstatoval Javůrek, podle kterého další lokalita pro vznik útulny je vytipována nedaleko Klínovce, a i v tomto případě by mělo být financování zajištěno ze soukromých zdrojů vlastníka pozemku.

„Další čtyři útulny máme rozpracovány,“ poznamenal ředitel. Financování dalších realizací by agentura ráda mimo jiné hledala v účelových dotacích Ústeckého a Karlovarského kraje, přičemž jedna útulna má vyjít na 500 až 800 tisíc korun.

Zvýšení atraktivity hor i edukativní charakter

Smyslem tohoto projektu je podle Javůrka zvýšit atraktivitu Krušných hor pro vyznavače pěší turistiky, zajistit větší komfort návštěvníků, ale také představit pohoří jako turisticky přívětivou lokalitu.

„Postupně budovaná síť turistických útulen bude mít také edukativní charakter a přispěje tak k většímu povědomí o ochraně přírody Krušných hor,“ uvedl Javůrek, podle něhož mají na celém projektu spolupracovat s Destinační agenturou Krušnohoří a spolkem Stezka Českem také krušnohorské obce a spolky.

„Projekt byl také konzultován s mnoha organizacemi, jako je například Horská služba Krušné hory, Klub českých turistů nebo orgány ochrany přírody,“ podotkl ředitel agentury, podle něhož by si provoz útulen mohl na sebe z větší části vydělat, protože na nich bude umístěn QR kód, kde bude možné provádět za služby útulen dobrovolné příspěvky z mobilu.

Kde se lyžuje nejdráže a kde nejlevněji aneb Ceny permanentek v Česku i Alpách

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám