Hlavní obsah

Na hory za nebezpečím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde jsou doby, kdy lyžařům stačily lyže, snowboardistům prkna a běžkařům obyčejné běžky. Dnes ke svým aktivitám lidé potřebují draky, koně a pokud jsou movitější, tak si létají na zimní svahy helikoptérou.

Článek

Lidem už nestačí obyčejné sjezdovky, ale chtějí zažívat trendovou a adrenalinovou zábavu. Proto i cestovní kanceláře mají čím dál tím větší nabídku adrenalinových zájezdů či kurzů.

Snowkiting

Novým zimním sportem je snowkiting, při něm se lyžař nebo snowboardista nechá táhnout za pomocí větrem poháněného ale řiditelného kitu (draka). "Díky tahu kitu můžete dosáhnout adrenalinových rychlostí, velké výšky při skocích nebo provádět různé akční figury, kterým se říká triky. Lákavý je také fakt, že není třeba stát dlouhé fronty u lyžařských vleků a otravovat se na neupravených sjezdovkách plných lidí," říká Petr Grochal z Harakiri Snowkiting, která pořádá kurzy letos již čtvrtou sezónu. Tradiční lokalitou je Veselský kopec v Oderských vrších, ke které v této sezóně přibude další snowkitingové centrum na Větrném Jeníkově na Vysočině. Dvoudenní kurz stojí kolem 3 tisíc a týdenní 6 tisíc korun. V druhé polovině ledna 2007 se můžete zajet podívat na již třetí ročník akce Time Out Snowkiting Fest '07, kde si budete moci snowkiting vyzkoušet na vlastní kůži.

Skijoring

Zajímavým adrenalinovým trendem je určitě skijoring, jehož původ najdeme mezi kanadskými mushery, kteří se nechávali táhnout na lyžích jedním nebo více psy. Skijoring je obdoba tohoto sportu, jen vás táhne kůň. Jinak potřebujete ještě lyže, dobré sněhové podmínky a odvahu. Skijoring je vhodný i pro průměrné lyžaře, navíc koně může řídit i další osoba. V České republice se tomuto sportu věnují v cestovní agentuře Expedicion, kde si lze objednat jedno- a vícedenní akce v Novohradských horách a na Šumavě. Rezervace je třeba vždy alespoň týden předem. Základní jednodenní jízdu lze pořídit od 1300 Kč.

Skirafting

Jízda více než padesátikilometrovou rychlostí, ošlehané tváře od větru - to patří k další vzrušující zábavě, ke skiraftingu. Představuje téměř neovladatelnou jízdu na raftu, ale na sněhu. "Skirafting je možné provozovat kdekoli na zasněženém svahu či sjezdovce. Ovšem pokud nemáte protisvah, bývá obtížné zastavit. Každý, kdo do raftu nastupuje, musí počítat s případnými skoky ven," vysvětluje Marek Tovaryš z Expedicionu. Celá posádka musí být vybavena bezpečnostními přilbami a oblečením, které zčásti ztlumí tvrdé pády do sněhu. Pokud se jezdí v Česku, nebývá cena vysoká - od jednoho tisíce korun za osobu. Skirafting v zahraničí bývá dražší o dopravu a nocleh. Lze vyrazit kdykoli, stačí dát dohromady partu kamarádů a hurá dolů ze svahu.

Zimní splutí Vltavy

Expedicion nabízí i zimní splutí Vltavy na raftu. Zatímco v létě to vypadá na řekách jako na českých silnicích, v zimě jste na vodě prakticky sami. Pokud máte dost silný neoprén, může se splutí obohatit o sjezd peřejí a jezů. "Cena není o tolik vyšší než v létě - počítat se musí pouze se zapůjčením kvalitního neoprenového oblečení a obuvi. V závislosti na délce plavby a počtu účastníků se cena pohybuje od 550-800 Kč za osobu," doplňuje Marek Tovaryš. Trasa vede ze Zátoně a cílem je Český Krumlov. Je to určeno pro menší i větší skupiny. Pro jednotlivce a začátečníky jsou na Vltavě další úseky ke splutí, na trase Vyšší Brod-Zlatá Koruna je jich hned několik.

Heliskiing

Pokud patříte mezi opravdové odvážlivce a máte dostatek financí, pak propadnete relativně novému sportu, jakým je heliskiing. Je to náročná lyžařská disciplína, při níž je lyžař vypuštěn z helikoptéry na svah těžko dostupné hory a poté jede dolů panenským hlubokým sněhem. Tento sport je určen jen pro skutečně vyspělé a kvalitní lyžaře a provozuje se v zahraničí ve výše položených masívech. Nejčastěji je heliskiing nabízen v Kanadě a na Aljašce, nárazově a v menší míře i v horských oblastech Evropy (Švýcarsko, Francie). Orientační cena za osobu na den (4 až 7 jízd) je asi 15 000-20 000 Kč. Do kalkulací musíte ale započítat ještě dopravu, ubytování na chatách a průvodce. V cestovní kanceláři Adventura vám sestaví zájezd přímo na míru. Divočejší a levnější alternativou je heliskiing v Rusku.

Freeboarding

V Adventuře nabízejí i tzv. freeboarding v Kanadě. Jedná se o podobný zážitek jako heliskiing, ale za poměrně dostupnější cenu. Rozdíl je pouze v tom, že se provozuje pouze na větších prostorách, a hlavně na snowboardu. Orientační cena za osobu na den je 1200 Kč plus opět doprava, ubytování na chatách a průvodce. V poslední době také vyráží dost snowboardistů na freeride na vlastní pěst. Snem každého snowboardisty je Aljaška.

Free heel skiing

Staronovým fenoménem je telemarkové lyžování neboli free heel skiing, který zažívá v posledních letech velký comeback. Oproti klasickému lyžování se telemarkové lyžování vyznačuje tím, že máte volnou patu, a ne pevné vázání, což oceníte zejména při stoupání do kopce. K vrcholným okamžikům patří jízda volným terénem. Stačí na skluznice připnout stoupací pásy a dostanete se kamkoliv a pak už si můžete vychutnávat sjezd v panenském prašanu. Adventura pořádá letos školu telemarkového lyžování v Krkonoších. Čtyřdenní intenzívní kurz stojí 3690 Kč, v ceně je zapůjčení kompletní výbavy, instruktoři, brožura.

Skialpinismus

Již klasickým adrenalinovým sportem je skialpinismus, v podstatě turistika na lyžích, při které jste schopni kombinovat náročné výstupy na lyžích s odvážnými sjezdy ve volném terénu. "Je určen všem dobrým lyžařům, kteří jsou schopni bez problémů sjet neupravené svahy, rádi se pohybují v přírodě a jsou ochotni vypotit nějaké to kilo šlapáním do kopců," říká Marek Skalický z CK Klíč. Pro zimu 2007 nabízejí víkendový kurz skialpinismu v Krkonoších, víkend v Rakousku, vyhlídkové vrcholy v Tuxských Alpách nebo třeba týden na skialpech ve Vysokých Tatrách. Součástí základního kurzu je zapůjčení výbavy, instruktor, který vám vysvětlí, jak používat lyže, pásy, lepidla, techniku, a ubytování. Cena kurzu je 2499 Kč.

Zimní horoškola

Už jste někdy zkoušeli lézt na kolmém zmrzlém vodopádu? Ne? CK Klíč pořádá letos zimní horoškolu, což představuje týden zimního lezení v Tatrách. Budete se učit pohybu v horách a vylezete na nějaký vrchol, při kterém se budete prát s ledy, mixy i tvrdou skálou. Naučíte se jištění, brždění při pádu na firnovém poli a možná si vyzkoušíte i pravý tatranský bivak. Zájezd stojí 7999 Kč a v ceně je zahrnuto sedmkrát ubytování, zapůjčení horolezecké výzbroje a výstroje (cepín, mačky, sedák, karabiny, lano, přilba, lavinový peeps) a instruktor.

Lyžování na východě

Cestovní kancelář Klíč pořádá i klasické lyžařské zájezdy na východě, například v Bulharsku, v pohoří Pirin a ve středisku Bansko. Pro náročné lyžaře je zde možnost sjíždět některé terény v rámci programu extrémního lyžování. V ceně od 7690 Kč je sedm nocí ubytování, letecká doprava či přeprava lyží. Šestidenní skipass včetně půjčovného lyží je za 4200 Kč. Podle Marka Skalického jsou výhody lyžování v Bulharsku následující: "Je to levné, doprava je letecky, sjezdovky jsou skvělé a dobře upravené, velké množství freeridu, hotely a penzióny jsou nové a poskytují velmi dobré služby."

Cestovní kanceláře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám