Hlavní obsah

Na historickou kosárnu v Karlovicích se vrátil hamr, model si mohou lidé sami vyzkoušet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovice

Nové turistické lákadlo v podobě interaktivního hamru má bývalá kosárna v Karlovicích na Bruntálsku. Zmenšenina zařízení, které v minulosti sloužilo v historickém areálu k výrobě a opracovávání železa, je součástí nové expozice kovárny.

Model hamru je lákadlem.Video: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

Kosy a drobné kovové nástroje se v karlovické kosárně vyráběly zhruba 300 let až do začátku 20. století. „Model hamru na toto místo patří, protože tady v těchto prostorách, netvrdíme, že úplně na tomto místě, probíhala železářská výroba. A hamr byl nedílnou a důležitou součástí zpracování železa,“ poukázal Igor Hornišer, historik Muzea v Bruntále, pod jehož správu kosárna patří.

Uvedl, že model v poměru jedna ku třem je ideální rekonstrukcí. „Nesnažili jsme se rekonstruovat nějaký konkrétní hamr. Snažili jsme se tady na tomto modelu zachovat princip toho stroje, jak pracoval. A aby to nebyla jenom taková statická záležitost, že lidé přijdou, prohlédnou si ho a zase odejdou, tak jsme se pokusili, aby to byl model, s kterým si můžou takzvaně zapracovat,“ pousmál se s tím, že zájemci uvedou hamr do pohybu pomocí kliky.

Foto: Pavel Karban

Novinkou expozice kosárny v Karlovicích je interaktivní model hamru, na snímku historik Igor Hornišer popisuje, jak model funguje.

Hornišer upozornil, že pohyblivá je jen část chvostového kladiva neboli hamru. Zatímco kladivo je funkční, kolo, které by měla pohánět voda, se netočí.

Koně Převalského už pobíhají v nové expozici pražské zoo. Otevře se v sobotu

Cestování

I když je hamr pouze menším funkčním modelem, muselo muzeum vyřešit jeho bezpečnost. „Kdybychom tam dali železnou hlavu, tak by se mohlo stát, že si na jedné straně někdo zatočí klikou a na druhé to někomu jinému docvakne prsty. Proto jsme museli konec kladiva trošku upravit a nasadit na něj gumu, aby to někoho nezranilo,“ vysvětlil historik bruntálského muzea.

Protože je interaktivní hamr umístěn ve venkovní expozici, v sousedství někdejšího náhonu, muzeum předpokládá, že zabaví návštěvníky ve chvíli, kdy budou čekat na prohlídku.

Z ložnice je kovárna

I když je kosárna součástí moravskoslezské turistické Technotrasy už dlouho, dosud jí chyběla expozice, která by připomínala technickou historii Karlovic. „Hamry byly běžnou součástí života obce. A kdybychom to vzali někdy do 15. nebo 16. století, tak tehdy se ještě Karlovice nejmenovaly Karlovice, ale Hamry. A to právě proto, že hamrů tady stálo několik a dotvářely kolorit té železářské obce,“ prozradil Hornišer.

Foto: Pavel Karban

Objekt historické kosárny v Karlovicích provozuje coby svoji pobočku Muzeum v Bruntále.

Muzeum proto vybudovalo v památkově chráněném objektu ze 17. století expozici kovářské dílny. „Předtím tady byla ložnice, kterou jsme proměnili na kovárnu, jež je doplněna autentickými sbírkovými předměty, jako je např. kovadlina, sada kladiv či kleští, zápustky a různé pomůcky, které kovář potřebuje,“ popsal historik, jenž poukázal i na druhou část nové stálé výstavy. Té vévodí papírový model areálu kosárny z doby okolo roku 1900 a průřez milířem. „Chceme připomenout, že zásadním palivem pro kováře bývalo v minulosti dřevěné uhlí, proto ukazujeme, jakým způsobem se vyrábělo.“

Co návštěvníky v kovárně určitě zaujme, je obří kovářský měch. I ten má muzeum ze sbírek. „Dochoval se na něm výrobní štítek firmy z Vídně, která ho vyrobila na konci 19. století. Měch je funkční, výheň ne, protože nemá komín,“ uzavřel Hornišer.

Muzeum trápil vlhký sklep. Využití prostor našel ředitel rybář

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kosárna Karlovice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám