Hlavní obsah

Muzeum trápil vlhký sklep. Využití prostor našel ředitel rybář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bystřice nad Pernštejnem

První kulaté jubileum letos slaví expozice Živé ryby Vysočiny v Městském muzeu v Bystřici nad Pernštejnem. Za vznikem netradiční součásti sbírkového fondu stál vlhký středověký sklep a ředitel se synem – zapálení rybáři. Díky tomu získalo město v podstatě za hubičku přitažlivý návštěvnický cíl.

Foto: Jana Pechová, Právo, Novinky

Ředitel muzea Vladimír Cisár u akvária s říčním světem.

Článek

„Syn bude muset zase do gumáků a vyčistit akvária,“ s úsměvem napovídá ředitel muzea Vladimír Cisár, jak oslaví blížící se výročí originálního počinu.

Na mořská akvária totiž bylo před deseti lety možné zajít se podívat leckam, pod hladiny tuzemských řek a rybníků ale bylo možné nahlédnout jen v neoprenu. Přesně to se rozhodli otec a syn stejného jména změnit, když si bystřické muzeum lámalo hlavu, jak využít vlhké středověké sklepení historické budovy.

„Expozic sladkovodních ryb moc nebylo, a ty, které byly, se mi moc nelíbily. Buď připomínaly káď v obchodě s rybami, anebo byla akvária tak malá, že měly větší ryby problémy se v nich otočit,“ vzpomněl ředitel sbírkotvorné organizace.

Keltský telegraf rozsvítí v sobotu večer 170 kopců po celém zemi

Domácí

V někdejším pivovarském sklepě se tak rodinný tandem s požehnáním radnice pustil do díla, které si předsevzalo ukázat návštěvníkům pestrý podvodní život v regionu řeky Svratky, a to tak, aby se v něm ryby cítily dobře.

Parádní expozice z rukou a hlav nadšenců

„Na městě nebyl problém, vnímali to jako zvláštnost, kterou každý nemá. A taky jsme dost ušetřili. Úpravy se dělaly jen stavební, to byly malé částky, vodoinstalace a fundamenty přišly na desítky tisíc, dražší bylo pouze pořízení speciálních skel,“ popsal Vladimír Cisár starší vznik návštěvnického magnetu, o jakém by si v podobě „zakázky na klíč“ mohli dodnes nechat zdát. Navíc by byli chudší o řadu historek, které s sebou zákonitě práce konaná ryze z dobré vůle nese.

O náplň, a to nejen rybami, se postarali opět oba Cisárovi a taky kamarádi a známí – výhoda malého města. „Se synem jsme nasbírali asi jeden a půl tuny kamení, i vodu jsme v barelech dovezli ze Svratky,“ vzpomněl ředitel muzea.

Návštěvníci díky tomu mohou pozorovat čtyři desítky druhů ryb, které jsou ve vodách na Bystřicku doma. Akvária představují osazenstvo řek, rybníků i přehrady Vír a taky velmi vzácné druhy. Dodnes jde o jedinou expozici svého druhu na Vysočině. A taky o jediné muzeum, v němž je úkolem ředitele zajišťovat exponátům potravu.

Koně Převalského už pobíhají v nové expozici pražské zoo. Otevře se v sobotu

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Městské muzeum Bystřice nad Pernštejnem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám