Hlavní obsah

Na Čihadlech vyroste nová rozhledna Doubravka

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na novou rozhlednu Doubravka XIV. na Čihadlech v Praze 14 vyšlápnou první návštěvníci letos na konci září. Aby se rozhlédli po kraji, budou muset zdolat 98 schodů. Vystoupají do dvaceti metrů. Uznávaný architekt Martin Rajniš jí vtiskl podobu tříbokého jehlanu. Zvolil trvanlivé akátové dřevo – padlo přes 5,5 km kmínků – a doplnil jej dubovými, modřínovými a ocelovými prvky.

Foto: Huť architektury

Vizualizace nové rozhledny na Černém mostě v Praze.

Článek

Hlavní věž se díky korouhvi bude tyčit do výše 23,5 metru. Vstup bude volný a dílo zůstane přístupné celoročně.

„Doubravka vyroste na kopci Horka. Stane se jednou z ikon naší městské části a otevře celý areál Čihadla veřejnosti. Je základem velkorysého projektu Cesta k Doubravce, jehož součástí se postupně stane množství prvků drobné krajinné architektury,“ řekl ve středu při slavnostním zahájení stavby starosta čtrnácté části Radek Vondra (TOP 09).

Nová rozhledna je podle něj první veřejně přístupnou na území Prahy od roku 1992, kdy byl dokončen žižkovský televizní vysílač. Náklady činí tři milióny korun. Architekt řekl, že zájemci si můžou koupit každou z 98 schodnic a vyfrézovat si na ni své jméno nebo vzkaz ostatním, třeba jako svatební dar, dárek k narozeninám či vzkaz lidstvu.

Věže se dělají proto, aby lidé měli radost
architekt Martin Rajniš

Cena jednoho stupně bude začínat na 5000 korunách. Prodej vypukne 1. června přes facebookovou aplikaci. Podobný přístup umělec uplatnil v případě rozhledny Máminka v Hudlicích na Křivoklátsku.

„Věže se dělají proto, aby lidé měli radost,“ poznamenal Rajniš, mj. autor vzducholodi Gulliver v Centru Dox. Lidé se budou moci podílet i na dalších aktivitách během následujících měsíců výstavby. Obec je hodlá zapojit třeba do tzv. odkorňování akátových kmenů na konstrukci nebo workshopu zaměřeného na venkovní dřevostavby.

Projekt Cesta k Doubravce do budoucna počítá s postupnou revitalizací turistických tras pro pěší nebo cyklotras. Vzniknou odpočinková a pikniková místa, občerstvení, dětské hřiště, jež se otevře letos na podzim. Při Ocelíkově ulici na nevyužívaných plochách se počítá se sportovním areálem. Městská část chce atraktivní Čihadla s unikátní faunou a flórou otevřít ještě více veřejnosti. Chystá několik komentovaných prohlídek lesoparku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám