Hlavní obsah

Na Borůvkovou horu nejen po stopách disidentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odlehlost Rychlebských hor, které se rozkládají ve výběžku mezi Králickým Sněžníkem a Hrubým Jeseníkem, dnes láká zejména milovníky přírody. Koncem 80. let minulého století však tato oblast v sousedství Polska nabízela i vážnější „vyžití“. Přes hranice tudy v obou směrech putovaly samizdatové tiskoviny a knihy a na Borůvkové hoře se před 35 lety tajně sešli disidenti z Československa a Polska.

Foto: Petr Horník, Právo

Větší část cesty od parkoviště Travná vede lesem.

Článek

Na tento vrchol s nadmořskou výškou 899 metrů a celoročně volně přístupnou rozhlednou vede několik značených turistických cest. My jsme se vypravili z české strany, odkud se lze na Borůvkovou horu nejrychleji dostat z parkoviště na hraničním přechodu Travná.

Odtud půjdete dva kilometry po zeleně značené cestě kurýrů Solidarity vedoucí po polské straně. Další necelý kilometr a půl, který zbývá do cíle, kopíruje státní hranici, přičemž na některých úsecích jsou hraniční kameny umístěny doslova uprostřed stezky.

Velké převýšení

Víceméně celou dobu stoupáte – převýšení na třech kilometrech činí téměř tři sta metrů. Začátek cesty prochází loukou s výhledem do krajiny, ale většinou jdete lesem. Na vrcholu najdete několik připomínek událostí z nedávné minulosti.

A nejzajímavější je bezpochyby černobílá fotografie z prvního setkání na Borůvkové hoře 21. srpna 1987 (různé zdroje se o několik dní rozcházejí). Zúčastnili se ho mimo jiné Václav Havel (†2011), Stanislav Devátý (70), Ladislav Lis (†2000), Petr Uhl (†2021), Jiří Dienstbier (†2011), Anna Šabatová (71) či Ján Čarnogurský (78).

Foto: Petr Horník, Právo

Za návštěvu stojí i Jánský Vrch v nedalekém Javorníku.

Poláky na snímku reprezentují například Adam Michnik (75) a Jan Kuroň (†2004). Pamětní kameny zdobí citáty Václava Havla, bývalého polského prezidenta Lecha Walesy (78) a Jerzyho Popiełuszka (†1984), polského kněze umučeného komunistickou tajnou policií.

Představitelé československé a polské demokratické opozice se v Rychlebských horách nejen scházeli, ale také převážně tudy pašovali zakázané materiály. Distribučním střediskem na polské straně bylo město Lądek-Zdrój s nejstaršími lázněmi v zemi ležící asi sedm kilometrů jižně od Borůvkové hory.

Batohy na hranici

„Příhraniční spolupráce“ se koordinovala ve Vratislavi. Zahrnovala i promyšlený systém kurýrů, přičemž na české straně se o vyzvedávání a přípravu materiálů staral manželský pár, Anna Šabatová a Petr Uhl. Používaly se čtyři stejné batohy, dva pro každou stranu. Kurýři odkládali plná zavazadla na hraniční čáře (existovala čtyři předávací místa) a jiná zase odnášeli do své země.

Zřícenina Zvířetice: Bývalý zámeček, do kterého uhodil blesk

Cestování

V případě zadržení byla připravena obhajoba, že omylem došlo k záměně batohů a že dotyčný nemá s jeho obsahem nic společného.

Osobní kontakty mezi disidenty začaly už v sedmdesátých letech minulého století, jenže po několika schůzkách v Krkonoších v roce 1978 musely být kvůli represím na obou stranách (v Polsku navíc v letech 1981 až 1983 platil výjimečný stav) přerušeny. K jejich obnovení došlo až na Borůvkové hoře. Poslední setkání v Rychlebských horách pak proběhlo 24. června 1989 na dalším hraničním vrcholu Koníček (850 m n. m.).

Foto: Petr Horník, Právo

Pomník s citáty známých aktivních odpůrců režimu

„Lázeňská“ rozhledna

Rozvoj turistiky na Borůvkové hoře je odjakživa spojen s rozhlednou. Ta, která na vrcholu stojí od podzimu 2006, je už několikátá v pořadí. První stavba, která umožňovala výhled do Kladska a na Králický Sněžník, do Slezska i na Moravu, vznikla už v sedmdesátých letech 19. století pro hosty lázní Lądek-Zdrój.

Šlo o nevelkou dřevěnou věž, která však brzy zchátrala. Novou na stejném místě v roce 1890 postavil kladský turistický spolek. Lázně poskytly dřevo a moravskoslezský turistický spolek přispěl finančně.

Foto: Markéta Mitrofanovová

Fotografie ze setkání disidentů

Nová stavba byla hojně navštěvována, dokud se po deseti letech pod dvěma turistkami neprolomily schody. Jak se později zjistilo, většina dřeva byla ztrouchnivělá a v září 1900 se konstrukce vlivem silného větru sama zřítila. Nová dřevěná stavba s prostornou vyhlídkovou terasou ve výšce jednadvaceti metrů, na jejímž financování se podílely příhraniční turistické organizace i veřejná sbírka, byla slavnostně otevřena 30. srpna 1908. Vedle ní stála jednoduchá chýše s občerstvením.

Foto: Petr Horník, Právo

Z Borůvkové hory uvidíte daleko do všech světových stran.

Kiosek i odpočívadla

Po čtrnácti dnech se však rozhledna opět zřítila a místo ní vznikla na moravské straně chata, která se po 2. světové válce přestala využívat. Současnou rozhlednu – věž kruhového půdorysu z nosné ocelové konstrukce a dřevěného opláštění – postavilo město Javorník.

Součástí stavby je také zděný přístřešek pro turisty. Na plochém vrcholu se našlo dost místa i pro kiosek s občerstvením, který je během letních prázdnin otevřený každý den a v květnu, červnu a září o víkendech. Poblíž se nachází řada zastřešených odpočívadel.

Foto: Markéta Mitrofanovová, Právo

Polsko-československá spolupráce neobnášela jen schůzky na hranici, ale i pašování ilegálních tiskovin.

Na vyhlídku ve výšce čtyřiadvaceti metrů vás přivede 155 schodů. Po stranách směrové růžice na stropě je detailně popsáno, jaký vrchol, vodní plochu či sídlo můžete spatřit a v jaké vzdálenosti od rozhledny se nacházejí. Na první pohled je patrný rozdíl v krajině na straně rovinatého Polska na východě (Otmuchovské a Nyské jezero) a hor ve všech ostatních směrech.

Karlovy Vary z výšky. Okolní příroda je plná rozhleden a vyhlídek

Tipy na výlety

Z významnějších vrcholů je vidět nejvyšší hora Rychlebských hor Smrk (1125 m n. m.), Praděd, Šerák, Králický Sněžník a Velká Deštná. Zmíněna je i Sněžka nebo Vysoké Tatry. Dohlédnete také do Javorníka, lázeňského města Lądek-Zdrój a dalších polských měst jako Paczków a Złoty Stok.

Foto: Petr Horník, Právo

K rozhledně z roku 2006 patří i zděný přístřešek pro turisty.

Co ještě navštívit
Nad šest kilometrů vzdáleným městem Javorník se vypíná zámek Jánský Vrch, jediný zpřístupněný památkový objekt na Jesenicku. Kromě tradičnějších prohlídek je možná návštěva půdy a v zámeckém parku je pro děti připravena pohádková trasa.
Pár kilometrů jižně od Javorníku začíná přírodní rezervace Račí údolí se secesní Tančírnou z počátku 20. století se zázemím pro turisty. Odtud lze za čtvrt hodiny vystoupat na skalní vyhlídku Čertova kazatelna.
Devět kilometrů severně od Borůvkové hory leží obec Bílá Voda, kterou proslavil nedávno vydaný román K. Tučkové o pronásledování církevních řádů komunisty. Nachází se zde mj. Muzeum internace, izolace a integrace.
Na polské straně hranic stojí za návštěvu Zloty Stok s historickým centrem, muzeem hornictví s prohlídkou zlatého dolu a řadou atrakcí, jako je rýžování zlata, plavba lodí v zaplavené štole nebo odlévání zlatých cihel.

Reklama

Výběr článků

Načítám