Hlavní obsah

Muž vyhrál nocleh ve významném evropském muzeu, společnost mu dělal Rembrandt

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strávit noc v jednom z nejvýznamnějších evropských muzeí se poštěstilo Nizozemci Stefanu Kasperovi. Ten se stal totiž 10miliontým návštěvníkem amsterdamského Rijksmusea a měl díky tomu možnost v této instituci přespat úplně sám. Tedy pokud se nepočítá přítomnost známých uměleckých děl od holandských mistrů.

Učitel a umělec Stefan Kasper vyhrál noc v amsterdamském RijksmuseuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Stefan Kasper byl 10miliontým návštěvníkem poté, co se nejvýznamnější nizozemské muzeum v roce 2013 znovuotevřelo po desetileté renovaci. Učitel a výtvarník z nedalekého Haarlemu se tak stal vůbec prvním člověkem, kterému se poštěstilo v tomto uměleckém svatostánku přenocovat. A že to nebylo ledajaké přespání.

Kromě prázdných chodeb si Kasper mohl užívat chůzi naboso a nepřítomnost jinak všudypřítomné ostrahy. Čekala na něj navíc i velmi bohatá večeře a postel měl připravenou před jedním z nejznámějších obrazů na světě, Rembrandtovou Noční hlídkou. Ten se mu stal při jeho unikátním zážitku společníkem, Kasper agentuře Reuters řekl, že měl konečně příležitost si dílo skutečně detailně prostudovat.

Metropole umění

Amsterdamské Rijksmuseum, které je největším a nejvýznamnějším muzeem v zemi, se v současné budově otevřelo poprvé v roce 1885. Stavba byla navržena pouze pro tento účel a snoubí se v ní prvky neogotiky i renesance.

Ve své sbírce má muzeum obrazy významných holandských mistrů 17. století jako jsou Rembrandt, Vermeer či Hals. Ve více než 200 sálech ale mohou návštěvníci zhlédnout kromě nizozemského výtvarného umění a sochařských děl i sbírku asijského umění, národní sbírku fotografií a mnoho dalšího.

Foto: Profimedia.cz

Před muzeem stojí mezi turisty oblíbený nápis I Amsterdam.

Rijksmuzeum patří k hojně navštěvovaným dominantám Amsterdamu, nachází se před ním i slavný nápis, jehož fotografie je nutností snad každého turisty, který do hlavního nizozemského města míří. Amsterdam je ovšem známý i řadou dalších významných muzeí, hned naproti Rijksmuseu stojí další významná instituce, která je kompletně zasvěcená nizozemskému malíři Vincentu van Goghovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám