Hlavní obsah

Müritz je jezero pohody a klidu

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příď lodi znovu rozřízne poněkud lenivou jezerní hladinu. Z dálky pohodlně viditelné červené věže obou kostelů svatého Jiří a Panny Marie ve městě Waren na nejbližším břehu spolehlivě slouží coby majáky. Každým metrem, jejž hausbót urazí, se přibližují a s nimi idylické městečko uprostřed lesů. Je to tak: kraj kolem severoněmeckého jezera Müritz vyzařuje něco rustikálního, starosvětského a uklidňujícího.

Článek

Vraťme se však na samý začátek cesty. Po skvělém obědě v restauraci Captain's Inn přichází v přístavním městečku Werft ke slovu rychlokurz pro budoucí kapitány jedenáctimetrového obydlí na vlnách.

"Není to žádná věda. Ukážu vám, jak uvést plavidlo do pohybu, zastavit ho, couvat, naučíme se i přistání. Řekneme si, kdo má přednost a podle jakých pravidel se budete s ostatními míjet. Tady jsou všechny klíče včetně od zapalování. Na shledanou za pár dní a příjemné putování Müritzem. Ničeho se nebojte, jakmile si trochu osaháte kormidlo a rozkoukáte se, určitě dostanete řízení hravě do ruky," ujišťuje s úsměvem instruktor a protřelý "jezerní vlk" v jedné osobě, Konrad Apel.

To podstatné z instruktáže: pro plavbu na hausbótu nepotřebujete žádné zvláštní kapitánské či řidičské oprávnění, postačí krátký výklad a cvičná jízda hlavních manévrů, v nichž si otestujete plavidlo a plavidlo si otestuje vás.

Mimochodem. o tom, že se rutina nedostaví ihned, se přesvědčil autor těchto řádků. Při podvečerním premiérovém opouštění kotviště se mu podařilo škrtnout hausbótem Dorsche (Candát) o boční stěnu plavebního kanálu, což mu vyneslo mezi spoluplavícími přezdívku Hasselhoff podle představitele hrdiny amerického seriálu Pobřežní hlídka.

Německé Finsko

Před dvaceti tisíci lety, během poslední doby ledové, se sunuly obrovské masy ledu zemským povrchem. Na jihu německého Meklenburska vytvarovaly krajinu do nespočetných hlubokých proláklin i mělkých trhlin, v nichž se později začala shromažďovat voda.

Tak vznikla na severu Německa největší souvislá jezerní plocha Evropy - meklenburská jezerní plošina s více než dvěma tisíci vodních ploch, někdy spíš plošek. Žádný div, že se jí přezdívá Německé Finsko.

Přibližně dvě hodiny jízdy autem z Berlína leží jeho perla, jezero všech jezer - Müritz. Po Bodamském jezeře druhé největší ve Spolkové republice a zároveň největší, které se rozkládá celé na německém území.

Za své pojmenování vděčí slovanskému Morcze - malé moře. Ještě několik čísel coby nezbytná charakteristika. Rozloha 117 metrů čtverečních, délka 28 kilometrů, šířka 14 kilometrů, maximální hloubka 31 metrů.

"Dnes slouží především jako bašta vodní turistiky. Díky systému propojení jezer, řek a umělých kanálů se odtud můžete vydat na všechny světové strany - k Labi, Havole, Odře a Baltskému moři. Jinak řečeno: město Waren na jeho břehu a budovu Říšského sněmu u Sprévy v srdci Berlína od sebe dělí jen 182 kilometrů po vodě a 15 zdymadel," vysvětluje Martin Baláš z Německé centrály pro turistiku.

Kajaky, kanoe, plachetnice, motorové čluny, prkna na windsurfing, plachetnice - od dubna do listopadu tu narazíte na všechno, co může plavat.

Tam za vodou v rákosí

V krajině kolem Müritzu se snoubí mix zeleně zdánlivě nekonečných listnatých, jehličnatých i smíšených lesů, modrošedé vody, loděniček ukrytých mezi olšemi a břízami, typických hrázděných domků, hospůdek a rybích restaurací na březích, malých a tichých městeček se zapomenutými uličkami a stylovými kavárnami a butiky.

Pokud se nabažíte chvil na plovoucím obydlí, je čas vyrazit po celkem 600 kilometrech pěších cest i cyklostezek v národním parku Müritz (založen 1990, 322 čtverečních kilometrů, z toho dvě třetiny lesy, 700 druhů rostlin, několik set druhů motýlů, což je na střední Evropu počet nevídaný, a 43 druhů vážek).

Protože v celém areálu platí zákaz vjezdu automobilů, zbývají buď z Warenu linka autobusu na biopalivo, nebo kolo, kolečkové brusle či po svých.

Na podzim, kdy začnou zlátnout listy a lesy "hoří" v jednom zlatavo-rudém plameni, tu nepřeslechnutelně soupeří jeleni o přízeň svých dam.

Nad jezery, močály a rašeliništi majestátně krouží orli a nedaleko mokřadů se páří jeřábi. Začátkem jara a na podzim slouží chráněné území statisícům opeřenců při cestě na jih jako odpočívadlo a benzínová pumpa zároveň.

Rady a doporučení na cesty
Jak se tam dostat: Přes přechod Cínovec, odtud na Drážďany, pak směr Berlín po dálnici A 13, z Berlína dálnicí na Rostock a pak směrem Neubrandeburg.
Ubytování: Oblast, která prožívá velmi bouřlivý rozvoj turistiky, nabízí kvalitní penzióny, za noc pro dva od 18 eur.
Rybí ráj: Candáti, pstruzi, štiky, úhoři, říční raci a sumci - to vše si říká o chycení v okolních vodních plochách.
Zelený Jindra alias Grüner Heini: Tak se jmenuje místní specialita. V jednom hrnci (Eintopf) se vaří hrušky, fazole, špek, kosti od šunky a uzený bůček. Doporučuje se s tmavým chlebem, zapíjí se pivem nebo kmínkou.
Brad Pitt by se divil: Brad Pitt, představitel hrdinného Achilla v hollywoodském trháku Troja, tady nikdy nebyl. Vy si však rodný dům Heinricha Schliemanna nenechte ujít. Rodištěm německého archeologa-amatéra, jemuž se všichni smáli jako snílkovi, než objevil v Malé Asii mytickou Troju, je obec Ankershaegen nedaleko Warenu. Dnes tu sídlí Schliemannovo muzeum včetně modelu dřevěného trojského koně.
WWW stránky: www.mueritz.de www.mueritz-waren.de www.kuhnle.tours.de
Další informace: Německá centrála pro turistiku, Praha tel. 224 228 417.

Hausbót v kostce

  • Firma Kuhnle Tours nabízí hausbóty pro dvou - až 16členné posádky. Není zapotřebí kapitánský průkaz. Všechna plavidla jsou pojištěna.
  • I nejběžnější lodě mají luxusní kuchyně, v kajutách sprchové kouty a WC, topení, klimatizaci.
  • Na lodi se můžete opalovat, koupat, rybařit a vyjíždět do okolí na kole.
  • Ceny za týdenní pronájem se pro šest lidí pohybují podle ročních období od 600 do 1500 eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám