Hlavní obsah

Mohlo to skončit katastrofou. Turisté jen o vlásek unikli padajícím útesům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohromné štěstí mělo několik turistů, kteří vyrazili na pláž v oblasti West Bay v anglickém hrabství Dorset. Jen tak tak se jim totiž podařilo vyhnout padajícímu útesu, který se odlomil od zbytku masivu. Video sesuvu koluje po sociálních sítích. Místní úřady nechaly lokalitu kvůli bezpečnosti uzavřít.

Foto: Profimedia.cz

Jurské pobřeží na jihu Anglie je známé pro majestátní útesy.

Článek

Záběry, které na sociální síti X sdílel regionální úřad Dorset Council, ukazují, jak se ohromný kus skály odlomí z útesu a řítí se k zemi. Turisté, kteří přišli na pláž East Beach, stačili na poslední chvíli zareagovat a vyváznout bez újmy.

„K pádům skal a sesuvům půdy může dojít kdykoli. Tihle lidé naštěstí utekli. Trasa South West Coast Path nad útesy ve West Bay je aktuálně zavřená,“ napsal ve čtvrtek úřad k videu. Incident se odehrál už v úterý večer, píše server Dorset Live.

Úřad hrabství Dorset vydal několik doporučení pro turisty, jak v budoucnu podobné situaci předejít. Na vrcholu útesů se mají návštěvníci držet dál od kraje a užívat si výhledy z bezpečné vzdálenosti. To samé platí pro úpatí útesů. Lidé by měli rovněž respektovat cedule se zákazy a hlídat si čas přílivu, aby nezůstali někde uvězněni.

„Jurské pobřeží je nádherné místo k návštěvě, je ale potřeba používat selský rozum a mít se na pozoru – držte se dál od kraje a úpatí útesů,“ cituje BBC mluvčího Dorset Council.

Na anglickém Jurském pobřeží jde už o druhý velký sesuv útesu za posledního čtvrt roku. K tomu prvnímu došlo v druhé polovině května u pláže East Beach rovněž v oblasti West Bay. K aktuálnímu zřícení části útesu přispěly zřejmě silný vítr a déšť, které doprovázely nedávnou bouři Antoni.

Na nejvyšším mořském útesu v Evropě otevřeli ferratu. Při pohledu dolů spadne srdce do kalhot

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám