Hlavní obsah

Moc světská panovala na hradě a duchovní v kapitule na Spišském hradě

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V mírně zvlněné krajině na dohled od Vysokých Tater se tyčí mohutné skalisko, převyšující okolní terén o dvě stě metrů. Na jeho temeni i na dlouhém úbočí se na čtyřech hektarech rozkládá Spišský hrad, jedna z největších středověkých obranných staveb v Evropě.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Spišský hrad

Článek

Jan Jiskra, pán Horních Uher

První budovou v prostorách dnešního hradu byla kruhová obytná věž z 11. – 12. století. V roce 1249, v době tatarského vpádu, se na hrad uchýlil spišský probošt, který tam postavil věž a palác. O hrad se bojovalo jak ve 13., tak i počátkem 14. století. Z té doby se také datuje jeho gotická přestavba a rozšíření.

Foto: Profimedia.cz

Spišský hrad na Slovensku

Ještě víc hrad rozšířil Jan Jiskra z Brandýsa, který ho po bitvě u Lipan získal pro zbytky svého husitského vojska v roce 1443. Jiskra, jak se časy měnily, nejprve v Uhrách hájil zájmy českého krále Ladislava Pohrobka, bojoval proti Turkům, Maďarům i Polákům a skoro dvě desítky let byl pánem Horních Uher, území, které se prostíralo od Zvolena do Košic.

Dnešní podoba

V roce 1464 daroval král Matyáš Korvín Spišský hrad rodu Zápolských, kteří z něj učinili své sídlo. Zmodernizovali ho a dostavěli do dnešní podoby. Postavili novou kapli, zvýšili a zesílili věž, v gotickém duchu přebudovali románský palác. V roce 1528 získali hrad Habsburkové a později byl ještě v majetku Thurzů a Csákyů. Těm sice patřil až do roku 1945, ale od požáru v roce 1780 byl opuštěný.

Foto: TJ, Právo

Slovensko

Teprve v roce 1983, po letech oprav, bylo dolní nádvoří zpřístupněno veřejnosti. Hrad se stavěl shora dolů, a tak je horní hrad nejstarší a nejcennější částí komplexu. Hned naproti vstupnímu prostoru je do skály vyhloubená cisterna. Vpravo se dostaneme k románské bráně a za ní se nacházejí původní gotické a renesanční obytné budovy. Na hradě je expozice představující středověkou kuchyni, nevelká sbírka zbraní a také předměty nalezené při archeologickém výzkumu.

Malý Vatikán

Z hradeb je západním směrem výhled na městečko Spišské Podhradie, jehož součástí je Spišská kapitula. Zdí obehnaný areál, jemuž vévodí kostel sv. Martina ze 13. století, je centrem duchovní moci na Spiši. Sídlo biskupa, několika církevních vzdělávacích institucí, domova pro vysloužilé kněze. Hotel Kapitula na hlavní ulici kolem sebe soustřeďuje i veskrze světské aktivity.

Nabízí ubytování a kongresové prostory nejen náboženským poutníkům, ale všem, kteří mají o dovolené nebo o prázdninovém víkendu rádi klid. Přes ulici naproti hotelu jsou někdejší hospodářské prostory, upravené pro konání koncertů, trhů, karnevalů a divadelních představení. Spišský hrad i kapitula jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám