Hlavní obsah

Místo písku sníh. Nejneobvyklejší pláž světa leží na ruském ledovci

Novinky, mšv

Vedra se nevyhýbají ani jindy studené Sibiři. Obyvatelé Jakutsku však mají jedinečnou příležitost k ochlazení na jediné oficiální městské pláži. Marně byste ji však hledali na pobřeží moře. Nachází se na ledovci Buluus a místo písku je tak i v létě plná sněhu, uvádí list Siberian Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejneobvyklejší pláž světa leží na ledovci na SibiřiVideo: Reuters

 
Článek

Ruský Jakutsk je největší město na světě vybudované na permafrostu, tedy věčně zamrzlé půdě. Přesto není neobvyklé, že se tu letní teploty šplhají přes 30 stupňů Celsia. Jelikož jsou obyvatelé zvyklí většinou na mnohem krutější a mrazivější podmínky, hledají v parnu únik před vedrem.

Městská pláž na ledovci Buluus je rozhodně jedním z nich, server Siberian Times o ní píše jako o té nejneobvyklejší na světě. Místo obklopují borovicové lesy, které rovněž návštěvníkům poskytují kýžený stín.

„Prožíváte neuvěřitelné pocity, protože se během vedra procházíte po studeném sněhu,“ uvedl jeden z návštěvníků, který se dorazil nejen zchladit, ale neobvyklou pláž také natočit dronem. „Voda z ledovce je velmi čistá, některé společnosti ji dokonce balí do lahví a prodávají v blízkých městech a vesnicích,“ dodal.

Ráj pro otužilce

Na ledové pláži podle autora videa vždy někoho najdete. Vzhledem k blízkosti k Jakutsku sem míří množství turistů. Najdou tu i malé ledové jeskyně nebo pramen se skutečně ledovou vodou. Buluus je jediným místem Jakutska (ruské republiky známé rovněž pod názvem Sacha), kde si návštěvníci teď v létě mohou podobné ochlazení vychutnat. „Jen ti nejodvážnější jsou ale schopni ponořit se do ledově studené vody. Pro otužilce je to teď hotový ráj,“ dodal filmař.

Jakutsk drží prvenství coby město s nejnižšími teplotami na planetě. A také s těmi nejvíce proměnlivými. Zatímco v létě se průměrně teploty pohybují kolem 19,5 stupně Celsia, v lednu to je minus 38,6 stupně. Ještě větší zimu ale zažívají obyvatelé Ojmjakonu, vesnice vzdálené přes 900 kilometrů. Tam teploty v zimě klesají i k minus padesáti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám