Hlavní obsah

Michelangelův David prošel díky novému osvětlení výraznou proměnou

Jedna z nejznámějších soch světa září novotou. Michelangelův David dostal po desítkách let stání ve florentské Akademii krásných umění nové osvětlení, které více zvýrazňuje i ty nejjemnější detaily. Dílo tak působí ještě propracovaněji než dosud.

Foto: Profimedia.cz

Socha Davida je nejznámějším dílem Michelangela Buonarrotiho.

Článek

Podle návštěvníků galerie, která prochází v posledních třech letech kompletní rekonstrukcí, vypadá socha Davida jako nová. „Před několika dny jsem si všimla svalů, které jsem do té doby nezaregistrovala,“ uvedla pro CNN průvodkyně Lucia Lazicová, která Akademii krásných umění díky své práci navštěvuje pravidelně. „Jak jsem si toho mohla nevšimnout? Nové osvětlení Davidovi sluší mnohem víc,“ doplnila.

Podle ředitelky galerie Cecilie Hollbergové změnilo osvětlení vizuální vnímání návštěvníků. Mramor působí jako bělejší a detaily jsou viditelnější. Osvětlení má imitovat dynamiku slunečního svitu a dostává sochu více do popředí, zatímco zbytek prostoru je viditelně upozaděn.

Osvětlení se změnilo v celé chodbě, kde se nacházejí také čtyři Michelangelovy sochy válečných zajatců. „Vězni vypadali žlutě a David bíle. Teď jsou všichni nasvětleni stejně,“ okomentovala šéfka galerie. „Vidíte tak každou stopu po dlátu,“ doplnila.

Osvětlení nedodává sochám jen detailnější proporce, šetří také životní prostředí. Celá galerie spotřebovává o 80 procent méně elektřiny než v předchozích letech. Mnoho děl vyniká také díky novým nátěrům na zdech, které zvýrazňují barvy na obrazech.

„Jeden pravidelný návštěvník se ptal, kde tyto detaily byly. Nikdy je neviděl,“ tvrdí Hollbergová. „Mojí prací je nechat všechna díla vyniknout. Každé z nich je totiž mistrovské,“ míní ředitelka a dodává, že staré osvětlení bylo tak špatné, že některé malby byly sotva viditelné. Často se u nich nikdo ani nezastavil. To se podle šéfky galerie nyní změnilo.

Italský region chce turistům platit lístky na vlak

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám