Hlavní obsah

Mezi nejbizarnější tradiční akce patří závody koz nebo běhání s hořícími barely

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoční koledování vajíček, kdy chlapci zmrskají dívky pomlázkou, patří mezi tradice, jež nám přijdou naprosto běžné. Mnozí cizinci ale nad tím kroutí nechápavě hlavou. Nám naopak mohou připadat naprosto bizarní například slavnosti plodnosti v Japonsku či jiné oblíbené světové tradice - závody krabů, koz, okopaných holení nebo soutěž s hořícími barely.

BEZ KOMENTÁŘE: Závody krabů

 
Článek

1. Závody krabů a koz, ostrov Tobago v Karibiku

Každé úterý po Velikonocích se na ostrově Tobago konají už více než 80 let závody krabů a koz. Každou kozu popohání a směřuje do cíle jeden soutěžící pomocí provazu a kraby nahání dlouhou ostrou tyčí. Tradice se prý inspirovala u kolonizátorů, kteří holdovali dostihům. Místo koní ale soutěží kozy a krabi. Letos se závody konají 10. dubna, napsal server Cnngo.com.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

2. Večírek okopaných holení, Velká Británie

Velká Británie je krom jiného také notoricky známá fotbalovými chuligány. Už v roce 1612 zavedli v Doveru zápasy, které spíš připomínají wrestling. Tehdy si holeně chránili muži slámou, vycpávali si s ní nohavice kalhot. Prohrává ten, kdo dá první najevo bolest z pohmožděnin.

BEZ KOMENTÁŘE: Závody v kopání do holení v Británii

3. Mezinárodní festival ledu v Izraeli

V uplynulém zimním období napadlo v Izraeli malé množství sněhu, což bývá pro tuto zemi vcelku netypické. Ještě překvapivější je skutečnost, že se Izraelci odhodlali pořádat mezinárodní festival ledových soch. V Jeruzalémě tak vznikly ledové citadely, větrné mlýny, pohádkové postavy a mnoho dalšího. Kromě návštěvy ledového baru si mohou zájemci i zabruslit. První ročník se otevřel 6. března a potrvá až do 30. dubna.

BEZ KOMENTÁŘE: Festival ledu v Izraeli

4. Festival plodnosti, Japonsko

Stydliví jedinci pravděpodobně dobrovolně nebudou navštěvovat oslavy plodnosti v japonském Kawasaki. V šintoistické svatyni Kanamara se dříve modlily prostitutky, aby nedostaly nemoci spojené s jejich řemeslem. Dnes se tam lidé chodí modlit za plodnost, rodinnou harmonii a snadný porod.

Foto: Profimedia.cz

Také tu každoročně první dubnovou neděli oslavují plodnost - ulice zaplaví rozjařené davy s různorodými předměty ve tvaru penisu. Nejčastěji prodávají stánkaři vytvarovaná lízátka, bonbóny, zeleninu a podobně. Nepřehlédnutelný je pak obrovský růžový bonbón ve tvaru mužského údu. Výdělek z festivalu putuje na výzkum boje proti HIV.

5. Barely hořícího dehtu, Velká Británie

Britové opět zabodovali. V Devonu se na podzim totiž baví závody, při kterých muži běhají s hořícími barely dehtu. Akce tak trochu připomíná české čarodějnice. V Británii listopadový svátek slaví už více jak 400 let. Letos akce připadá na 5. listopadu.

BEZ KOMENTÁŘE: Závod v nošení hořících barelů

6. Den mrtvého Měsíce, Bali, Indonésie

Celou noc probíhají oslavy nového balijského roku. Obyvatelé mu také říkají Den mrtvého Měsíce. Součástí oslav jsou velké papírové masky znázorňující ďábla - lidově ogoh-ogoh. Ty mají odhánět zlé duchy, Indonésané si pomáhají balijskou cimbálovou hudbou a petardami. Bujaré noci předchází Nyepi, což je den, kdy lidé meditují a rozjímají celých 24 hodin. Letos svátek připadl na 22. března.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám