Hlavní obsah

Mexiko se chystá na hlavní sezonu, Češi se tam dostanou rychleji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během vrcholu koronavirové pandemie bylo Mexiko jedním z mála „ostrůvků jistoty”, kam se dalo vyrazit za exotikou bez nějakých přísných opatření. Ačkoliv už letošní zimní sezona vypadá cestovatelsky příznivěji, některé destinace se otevírají jen pozvolna a jiné zatím vůbec. Kvůli tomu, že se zatím neotevřel Madagaskar, Čechům se paradoxně naskýtá šance dostat se do Mexika přímým letem.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kýčů se v mexickém Tulumu dostane člověku dostatek.

Článek

Mayská riviéra na Yucatanském poloostrově nabízí snad úplně všechno, co může člověk od dovolené chtít. Zkušení cestovatelé by mohli namítnout, že autentické Mexiko se svou surovou krásou se rozprostírá trochu jinde, ale realitou je, že potřeby běžného turisty se s těmi ryze cestovatelskými zas až tak nepotkávají.

Pro každého něco

Krásné moře? Najít hezčí pláže než v Tulumu není jednoduché. Autentická mexická kuchyně? Stačí popojet do města a navštívit nějakou z restaurací pro místní, kde se najíte doopravdy

A pokud vás nebaví jen polehávat v hotelu, výletů do okolí se nabízí také nepřeberně. Můžete se vyrazit potápět nebo šnorchlovat, ale také za památkami po civilizaci Mayů. Nabízí se tak například Chichén Itzá, kterou prodejci zájezdů cíleně rádi komolí jako chicken pizza nebo Cobá, což je fajn alternativa pro ty, kteří mají rádi více soukromí.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Chichén Itzá je jedním z nejznámějších měst Mayů.

Je to možná právě tato turisticky vděčná kombinace, která přivedla CK Čedok k tomu, že když se světu neotevřel Madagaskar, kam plánovala cestovní kancelář létat, rozhodla se vypravovat přímé lety právě do mexického Cancúnu a keňské Mombasy.

Zasaď v oceánu vlastní korál, lákají na Maledivách

Cestování

První spoj vyráží do země 21. prosince a linka by měla létat do konce března. V praxi to znamená, že byste měli být z Prahy v Cancúnu za nějakých 11 hodin. Playa del Carmen je už pak z Cancúnu nedaleko, do Tulumu se pak projedete ještě asi dvě hodiny.

Výlety vybírejte pečlivě

Pokud milujete dobrodružství, jistě si nenecháte ujít plavání či potápění v cenotes, zatopených závrtech krasového původu. Ideálně se do nich pokuste dostat mimo dobu, kdy se tam zastavují turistické autobusy. Ty si tam dělají tuze rády mezizastávku na nejrůznějších výletech. Když v nich plavete zcela sami a sledujete paprsky slunce dopadající na hladinu v jinak temném prostoru, má to obrovské kouzlo.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Tulum je skvělou kombinací krásných pláží a bohaté historie.

Při výběru zájezdů si na Yucatanu dávejte pozor na tzv. turistické pasti i na velikost skupin. V dnešní době nechcete jet na výlet se 40 dalšími lidmi v rozhrkaném autobusu, když vám ještě průvodce nachystá pauzy v keramické dílně, u místního „známého malíře” či u výrobce „originálních korálků”. A na hlavní cíl vaší cesty pak kolikrát zbyde jen pár desítek minut.

Pokud máte rádi volant v rukou, nebojte se pronajmout si auto. Napříč Yucatanem vede víceméně jedna hlavní silnice, která má pouze sem tam nějakou odbočku.

Pravá tequila

Mayská riviéra je relativně bezpečná destinace a míra vražd je tam nižší než třeba v USA. Mexiko bývá velmi úzce spojováno s pašováním narkotik, ale k tomu dochází podle všeho převážně v jiných, výrazně odlehlejších oblastech země. V Cancúnu, Playa del Carmen a Tulumu bývá bezpečno i večer, kdy si turisté rádi vychutnávají místní gastronomii a chuť pravé tequily, které se jim v jejich vlasti skoro nedostává. A nepanikařte, opravdu se pije v pokojové teplotě...

Jedno z nejhezčích míst v Dominikáně? Ostrov Saona je jako z katalogu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám