Hlavní obsah

Zasaď v oceánu vlastní korál, lákají na Maledivách

Novinky, Jiří Čeladník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti se změnami klimatu dochází v přírodě v posledních letech k řadě negativních jevů. V oblastech blízko rovníku se stále častěji setkáváme s takzvaným blednutím korálů, tedy s jejich vymíráním. Nejvíce ho lze pozorovat v Indickém oceánu. Na souostroví Maledivy, kde výška hladiny moře rozhoduje o jeho existenci či zániku, ovšem vzniklo několik institucí, které organizují pěstování korálů.

Foto: GLM_Crusoe Residence Exterior View

Hotelové resorty nejen na Maledivách vydělávají díky turistům, kteří se sem přijedou potápět. Bez korálů a živočichů by přišly o příjmy.

Článek

Koráli tvoří základ atolů a jsou životně důležití pro jejich přežití a zachování podmořského života. Tyto organismy jsou nesmírně citlivé zejména na znečištění a změnu teploty vody.

Útesy vznikaly několik století nahromaděním skořápek odumřelých těl mořských žahavců a jejich živá povrchová část korálu je důležitá pro udržení celé struktury. Kdyby koráli navždy zemřeli, zmizí důležitá bariéra chránící ostrovy před erozí. Právě po prudkém výkyvu teploty vody před pěti lety ale došlo k jejich rapidnímu úhynu.

Koráli versus korály
Čeština je v případě slova korál poněkud záludná. V množném čísle totiž připouští jak měkké i, tak ypsilon. Význam je ovšem rozdílný. Koráli označují živé organismy, kdežto korály pouze schránky těchto živočichů. Záleží proto na kontextu.

Vědci se naštěstí chopili příležitosti. V roce 2016 založil mořský biolog Vaidotas Kirsys za podpory resortu Gili Lankanfushi projekt Coral Lines, díky němuž se začali koráli uměle pěstovat.

Foto: Gili Lankanfushi/Coral Linę Project

Mořští biologové v rámci projektu Coral Lines připevňují korály na ocelová lana.

Samotné množení mladých korálů připomíná vzdáleně práci zaměstnanců v zahradnictví nebo lesních školkách. Jednotlivé kousky odlomených korálů se fixují na speciální pevnou podložku a umisťují do vhodné hloubky. Poté, co korálové řízky povyrostou, jsou přemístěny na vhodná místa, kde se mohou rozrůst až do podoby několikametrových korálových bloků.

Mořská školka

V unikátním projektu Green Pearls v resortu Gili Lankanfushi se nejdříve začali sázet koráli do betonových květináčků, posléze přišli na praktičtější způsob. Padesát úlomků živých korálů biologové upevňují na pět metrů dlouhých ocelových lanech umístěných pět metrů pod hladinou oceánu. Zajímavé je, že k těmto konstrukcím připomínajícím šňůry na prádlo se mají možnost návštěvníci hotelu za doprovodu mořských biologů osobně potopit.

Movití návštěvníci hotelového komplexu mají dokonce šanci si zakoupit vlastní korál, a dokonce ho osobně připevnit pod vodou k lanu. V těchto korálových školkách jsou všechny nové výpěstky monitorovány pod konkrétním identifikačním číslem a jejich majitelé každé tři měsíce dostávají fotografii, jak se jejich výpěstky vyvíjejí. V současnosti se okolo resortu nachází 160 lan.

Foto: Jiří Čeladník, Novinky

Také redaktor Jiří Čeladník se zúčastnil výsadby korálů.

Sledování vývoje korálů neslouží jen pro dobrý pocit jejich „adoptivních rodičů“, ale data vývoje nových generací korálů začala být natolik zajímavá, že se tato metoda pěstování korálů začala používat po celém světě. Je to skvělá zpráva, jelikož záchrana biodiverzity je nesmírně důležitá k záchraně našeho mořského bohatství.

Problémem je invazivní hvězdice

Další příčinou úbytku živých korálů je přemnožení invazivního druhu mořské hvězdice s názvem trnová koruna, ke kterému dochází enormně zejména v posledních 25 letech. Tento živočich, který nemá v Indickém oceánu příliš mnoho přirozených nepřátel, je schopný zkonzumovat 10 metrů krychlových korálového útesu každý rok a jeho rozšíření by mohlo mít katastrofální dopad na vývoj růstu korálů v oblasti.

Posledních 20 let se resort snaží s tímto invazivním živočichem bojovat. Veškeré snažení se děje hlavně pro to, aby tento ráj na zemi zůstal nadále a co nejdéle ve své nádherné krystalické čistotě.

Je libo očkování? Maledivy ho chtějí nabízet turistům při příjezdu

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám