Hlavní obsah

Medúzy se přemnožily, kazí turistům dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Množství medúz v mořích roste. Je to známka, že je ekosystém světových vod ohrožen? Končící léto přineslo zneklidňující náznak nerovnováhy v přírodě, a to rovnou na všech světových plážích. Hejna malých, ne zrovna přátelských tvorů terorizují pláže od Středozemí po Austrálii. Setkání s nimi je velmi nepříjemné a v případě alergie i nebezpečné.

Foto: Profimedia.cz

Setkání s medúzou plavce většinou pekelně bolí.

Článek

V americkém Falmouthu medúzy vyhnaly z vody návštěvníky i v krásných slunečných dnech a docela jim tak zkazily jinak krásnou dovolenou. Pobřežní stráž sítěmi vylovila stovky medúz, avšak nebylo to nic platné. Součástí první pomoci se stala láhev octa, jež tiší bolestivá žahnutí od medúz.

Dříve se v USA ošetření dožadovali nanejvýš dva postižení denně, v současnosti jich je přinejmenším deset. Žádná organizace se doposud nevěnovala shromažďování oficiálních čísel o počtu medúz, ale zprávy z celého světa naznačují, že dochází k jejich populační explozi. Informoval o tom magazín VIPmag.

Příčin je hned několik

Vypadá to, že se medúzy vyskytují v daleko větším počtu než dříve, a to i v místech, kde jste se s nimi předtím nesetkali. Vědci tvrdí, že je to znak zhoršeného zdraví oceánů a varují před hrozícím hromadným zánikem mořského života. Otázkou zůstává, zda tento trend bude i nadále pokračovat.

:. Takto bude možná v roce 2009 vypadat mnoho světových pláží.foto: Profimedia

Podle mořských biologů existuje hned několik příčin současné neutěšené situace. Protože globální oteplování zvyšuje teplotu vody, medúzy se snadněji vyživují. Navíc je neohrožují jejich přirození nepřátelé, tuňáci a mečouni, které ve velkém loví rybáři. A je to i znečištění, které se podílí na porušení jemné rovnováhy ekosystému oceánů.

Učme se soužití, vyzývají vědci

Medúzám se daří právě v narušeném prostředí; proto si vysloužily přezdívku „švábi oceánu“. Jsou to primitivní tvorové bez mozku i zraku a skládají se téměř výhradně z vody. Na zeměkouli žijí již stovky miliónů let, a pokud se něco špatného s oceánem děje, medúzy se přes to pravděpodobně hravě dostanou.

Je téměř jisté, že dlouhodobě v oceánu přežijí a že tu budou dlouho poté, co člověk coby živočišný druh dávno vymizí. Vědci konstatují, že vzhledem ke stále rostoucímu počtu medúz v oblíbených letoviscích na celém světě, bychom se měli naučit mírumilovnému soužití s těmito žahavými sousedy. Již v příštím roce jich bude na pobřežích zřejmě daleko více, než jsme zvyklí.

Reklama

Související témata:

Související články

Azurové pobřeží zažívá invazi medúz

Francouzské Azurové pobřeží zažívá v posledních týdnech nezvyklou invazi medúz. Za možné příčiny odborníci považují oteplení moře v důsledku celkového...

U italských břehů hrozí invaze medúz

Odborníci varují, že před pobřežím Itálie jsou milióny medúz. I když jsou zatím v bezpečné vzdálenosti od pláží, v Itálii neexistuje plán, jak postupovat...

Výběr článků

Načítám