Hlavní obsah

Azurové pobřeží zažívá invazi medúz

PAŘÍŽ

Francouzské Azurové pobřeží zažívá v posledních týdnech nezvyklou invazi medúz. Za možné příčiny odborníci považují oteplení moře v důsledku celkového oteplování planety a postupné mizení tuňáků a želv, kterým medúzy slouží za potravu. Píše o tom francouzský tisk.

Foto: Profimedia.cz

Talířovka svítivá

Článek

Druh, který se u břehů jihovýchodní Francie rozmohl, je talířovka svítivá. Její žahnutí je sice bolestivé, ale není pro člověka nebezpečné.

Za znepokojivou považují odborníci nikoli invazi medúz jako takovou, ale to, že se dostavila už osmý rok po sobě. Po 200 let, během nichž se vedou záznamy, se totiž vždy opakoval dvanáctiletý cyklus - dvě až sedm let s medúzami, zbytek cyklu bez nich. Nový jev tudíž boří dosavadní schémata.

Poukazuje se na to, že letos v zimě se teplota Středozemního moře zvýšila z běžných třinácti na čtrnáct stupňů, což mohlo medúzám svědčit. Další možný důvod je nadměrný lov tuňáků a mizení mořských želv, které stále obtížněji nacházejí místa ke kladení vajíček.

Pláže instalují sítě

Francouzský tisk píše, že medúzy se už podobně rozmohly v některých dalších uzavřených mořích, jako je Černé, Baltské a Rudé, a také u břehů Namibie, kde se v důsledky intenzivního rybolovu velmi snížily stavy ryb, které se medúzami živí.

Pro letoviska na Azurovém pobřeží je zvýšený výskyt medúz nemilá zpráva. Na některých místech už byly instalovány sítě, které mají znemožnit, aby se medúzy dostaly do bezprostřední blízkosti břehů. "Budou ale tyto bariéry stačit v případě, že se tam medúzy usadí definitivně?" napsal list Le Figaro. Citoval přitom Jacqueline Goyovou z Oceánografického ústavu v Paříži, podle níž, pokud se nic neudělá, utrpí turistika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám