Hlavní obsah

Marockému zemětřesení padla za oběť i významná památka z 12. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není lehké soustředit se na ztráty částí historie země, když počty obětí pátečního večerního zemětřesení v oblasti jižně od marocké Marrákeše stále stoupají a už překročily dva tisíce. Podle prvních fotografií ze sociálních sítí, které zatím nelze ověřit, se zdá, že likvidační zásah dostala historická horská mešita Tinmel z 12. století. Ta se už dlouho nevyužívá jako mešita, byla však velmi vzácnou památkou.

Foto: Profimedia.cz

Mešita Tinmel utrpěla velmi závažné škody.

Článek

Velká tinmelská mešita (někdy psána i jako mešita Tin Mal) ležící v pohoří Vysoký Atlas není až tak velká. Skoro čtvercový půdorys o rozměrech 43 × 40 metrů ji řadí spíše k drobným mešitám. Ne však svým významem. Mešita nacházející se u stejnojmenné vesnice byla postavena už ve 12. století. Zkonstruovat ji nechal Ibn Túmart, zakladatel Almohadského chalífátu.

Výjimečná byla především zcela netypickým umístěním a stylem svého minaretu, který stál uprostřed jižní zdi na mihrábu. Mihráb je jakýsi výklenek ve středu stěny mešity, který je striktně orientován směrem k Mekce.

Podle fotografií zveřejněných na sociálních sítích však tento výjimečný minaret již nestojí. Zbořená je i velká část obvodových zdí a ze vzácné památky tak v tuto chvíli zbyly spíš jen ruiny.

Procházela renovací

Vše je o to smutnější i proto, že mešita v současné době procházela nákladným restaurováním, které mělo být hotové v příštím roce. I proto je tak na snímku pobořené mešity v troskách jasně vidět i lešení.

Protože již nebyla dlouhá léta aktivní, šlo o jednu z mála mešit v Maroku, kterou mohli navštívit i lidé nevyznávající islám. Již od roku 1995 pak byla Velká tinmelská mešita vložena na čekací listinu Světového seznamu dědictví UNESCO.

A zatímco marocké ministerstvo kultury obratem bez dalších detailů informovalo, že tato horská mešita z map nezmizí a bude zrekonstruována, UNESCO již oznámilo, že na místo vyšle tým, aby na bezmála 900 let staré budově zhodnotil škody.

Reklama

Výběr článků

Načítám