Hlavní obsah

Marocké modré město je klidnou oázou, kam se turisté zatím příliš nehrnou

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenuje se Chefchaouen, ale neřekne se mu jinak než modré město. To kvůli blankytné barvě, kterou jsou malovány fasády domů. Přestože se jedná o oku lahodící a fotogenické místo, turisté mířící do Maroka stále upřednostňují spíše Marrákeš, což by místní rádi změnili a přesvědčili zahraniční návštěvníky, že i jejich město stojí za zastávku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Marockému Chefchaouenu se přezdívá modré městoVideo: Reuters

 
Článek

Chefchaouen, který leží v pohoří Ríf na severu Maroka, byl vybudován kolem roku 1471. Současnou blankytně modrou podobu ale získal až mnohem později a z čistě prozaických důvodů. Podle historika Moulaye Alího Raissouniho k sobě chtěli místní obyvatelé zkrátka přitáhnout zraky zahraničních návštěvníků, a tak fasády domů před nějakými 40 nebo 30 lety nabarvili na modro. „Šlo jen o propagaci turistiky. Stejně jako další marocká města, i tohle bylo původně postavené s bílými domy, které měly možná lehký nádech do modra,“ tvrdí Raissouni.

A právě aby se Chefchaouen odlišil od jiných a mnohem větších marockých měst, podstoupil razantní proměnu, nesporně povedenou. Výsledek jistě přinesl kýžené ovoce, protože se tahle modrá oáza dostala do hledáčku cestovatelů. A stačilo k tomu připojit ještě další poetičtější příběhy o tom, kde se charakteristická barva fasád vzala. Sahají mnohem dále do minulosti a tvrdí, že město přebarvili židovští osadníci jako symbol klidu a míru.

Žijí z tradičních řemesel

Tak či tak, turistika byla poslední dekády pro místní velmi důležitým ekonomickým faktorem, společně s tradičními řemesly, které se v Chefchaouenu praktikují. Jsou to především koželužství, populární i v dalších marockých městech, nebo dřevořezba. „Město je na obojím závislé. Žijeme tu z prodeje výrobků ze dřeva, vlny a kůže, ale samozřejmě i z peněz zahraničních i domácích turistů,“ uvádí obchodník Dkioak Nourdin.

Foto: Profimedia.cz

Záměr nebo dílo židovských osadníků? Příběhy o nabarvení domů na modro se různí, ve výsledku na nich ale nezáleží.

Zatímco ale jiná marocká města, jako právě Marrákeš či Casablanca, jsou už profláknutými destinacemi, Chefchaouen si pověst buduje pomaleji, i když nabízí stejně dobrý náhled do orientu. „Je to tu nádherné. Jsem si jistá, že mnoho lidí vidělo fotky modrého města na internetu, ale realitě se to vůbec nevyrovná. Místní jsou moc milí a baví mě objevovat zdejší kulinářské speciality a poklady na tržišti,“ vypráví s nadšením americká turistka Samantha Zylbermanová.

Vize marockého Ministerstva turismu je taková, že by oblast do roku 2020 mohlo pravidelně navštěvovat na 2,8 miliónu turistů. Nepočítá se při tom, že by nutně museli vyrazit pouze do blankytně zbarveného Chefchaouenu, ale třeba i do přístavního města Tetuán na březích Středozemního moře.

Foto: Profimedia.cz

Chefchaouen hýří barvami jako další historická marocká města.

Jedním z dalších marockých měst, které zatím zastiňuje populárnější Marrákeš, je Fez. Druhé největší město v zemi přitom ukrývá spletitý labyrint uliček a množství orientálních lákadel. Více si můžete přečíst v našem článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám