Hlavní obsah

Mallorca láká na Dračí jeskyně

Novinky, Petra Jančálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Východní pobřeží španělského ostrova Mallorca nabízí turistům víc než jen dlouhé písčité pláže a prvotřídní servis více či méně luxusních hotelů. Na trase mezi malebným městečkem Manacor a přístavištěm Porto Cristo jednoznačně stojí za návštěvu například jeskyně s podzemním jezerem Martel, kde se konají koncerty doprovázené světelnými efekty.

Foto: Petra Jančálková

Podzemní jezero Dračích jeskyní má krásnou tyrkysovou barvu.

Článek

První zmínka o těchto jeskyních se datuje už k roku 1338. V dopise adresovaném starostovi nedalekého městečka Manacor o nich napsal pár řádků tehdejší španělský guvernér Rovenara Rovera.

Až v roce 1896 se však pustil do podrobného prozkoumání jeskyně Éduard Alfred Martel, francouzský kartograf a zakladatel speleologie. Ten zde objevil devět dalších prostor a hlavně rozlehlé podzemní jezero, které dnes svou délkou 200 metrů a šířkou okolo 35 metrů patří k těm největším podzemním vodním plochám vůbec. Na počest objevitele jezero nese i jeho jméno – říká se mu jezero Martel nebo také Martelovo jezero.

Foto: Petra Jančálková

Krápníková výzdoba jeskyně je vskutku bohatá.

Za dalších 39 let, tedy v roce 1935, přibylo v jeskyni plné překrásných stalaktitů a stalagmitů navíc osvětlení jak jednotlivých prostor jeskyně, ve kterých se teplota překvapivě pohybuje okolo 21 °C, tak i samotného jezera Martel.

Díky realizaci tohoto přímo velkolepého projektu, o který se zasloužil jeden katalánský elektroinženýr, se dnes návštěvníci mohou během přibližně hodinové prohlídky doslova za světla kochat krásami jeskynních prostor na trase dlouhé asi 1,3 kilometru.

Na jejím konci se pak usadí na jednu ze stupňovitě vyvýšených lavic záměrně vybudovaných přímo nad jezerem Martel. Tady si totiž na závěr prohlídky vychutnají následující, zhruba desetiminutový koncert vážné hudby na romanticky osvětleném jezeře.

Foto: Petra Jančálková

Bohatě zdobená jeskyně vede k podzemnímu jezeru.

„Právě díky koncertu živé hudby představuje tato prohlídka jeskyně pro turisty velké lákadlo. Jen si představte tu atmosféru: Na loďce připlují hudebníci ve složení nástrojů: violoncello, cembalo, housle, a dokonce i klavír. Posloucháte světoznámé skladby Antonia Vivaldiho nebo Jacquese Offenbacha a hledíte na reflektory nasvícené podzemní jezero uprostřed jeskyně. Na takový zážitek se nezapomíná,“ popsal dojmy z koncertu vážné hudby v jeskyni Udo Wichert z CK Neckermann.

Po skončení koncertu živé hudby navíc čeká na návštěvníky ještě jeden malý zážitek – mohou do několika připravených loděk sami usednout a nechat se po jezeře kousek svést. Jedná se sice o velmi krátkou trasu, která odpovídá přibližně 150 metrům plavby po jezeře, ale za ten kompletní dojem z návštěvy jeskyně to stojí.

Foto: Petra Jančálková

Cuevas del Drach - název si asi přeložit zvládnete. Už jen díky tomu, že jsou Dračí jeskyně poměrně známou atrakcí.

V jeskyních se smí během prohlídky fotit jedině bez blesku. Natáčet ani fotografovat není návštěvníkům dovoleno pouze během koncertu. Vstup do Dračích jeskyní vyjde na 15 eur pro dospělé a osm eur pro dítě do 12 let. Děti do 2 let mají prohlídku jeskyně zdarma. Na každé vstupence je vyznačený začátek prohlídky, který je potřeba dodržet kvůli přesně stanovené době začátku koncertu. Vstup do jeskyně se nachází asi 200 metrů od pokladen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám