Hlavní obsah

Maledivy jsou bezpečné, tamní islám je hodně uvolněný

Novinky, Michael Švarc

Češka Lucie Mohelníková si před lety našetřila na dovolenou na Maledivách. Ty jí učarovaly natolik, že se na ně později vrátila. V době, kdy se zpřístupnily lokální obydlené ostrovy, se rozhodla založit cestovní agenturu. Nyní pomáhá tamním úřadům s koordinací turismu. Tvrdí, že Malediv se nemusí bát ani ten, kdo by běžně do muslimské země nezavítal.

Foto: Other Way Holiday (7x)

Klasická maledivská scenérie – průzračná voda a bujná džungle.

Článek

Proč právě Maledivy?

V roce 2009 jsem na nich byla poprvé na dovolené a zrovna tehdy vláda povolila cestování po lokálních ostrovech, což bylo do té doby zakázané. Myšlenka byla, že místním, kteří disponují větším domem, povolí udělat v něm jeden či dva pokoje a ubytovat turisty. Mělo se jednat o takové klasické penzióny, které známe od nás.

Jinak jsou totiž na Maledivách resorty, kde nežijí místní, a na celém ostrově je v podstatě jen jeden hotel. Přijde mi to jako luxusní vězení, protože vás naloží na letišti, zavezou do resortu a pak zase zpět. Pokud si nekoupíte drahou exkurzi, nikam se nepodíváte.

Když jsem poprvé viděla lokální ostrov, zděsila jsem se
Lucie Mohelníková

Zmínila jste otevření lokálních ostrovů. Co k takovému uvolnění vedlo?

Lidé ve volbách zvolili demokratického prezidenta, když už měli dost stávajícího třicetiletého striktního režimu. Předešlá vláda už navíc déle nedokázala lidi udržet v tom, že neexistuje například smartphone a podobně, když tam začal zřetelně prosakovat vliv západní kultury.

Foto: Archiv Lucie Mohelníkové

Lucie Mohelníková navštívila Maledivy poprvé v roce 2009.

Proč jste se poté rozhodla se na Maledivy vrátit?

Byla to náhoda. Po prvním návratu jsem se asi dva roky živila jako fotografka a vydělala si na další cestu. Už to nebylo tak drahé jako poprvé. Tehdy jsem se seznámila s jedním místním, který mi ukázal, jak začínají fungovat penzióny. V hlavě se mi zrodila myšlenka, že bych mohla Čechům ukázat pravou tvář Malediv a založit si cestovku.

Ale když jsem poprvé viděla lokální ostrov, tak jsem se zděsila, protože to byla skládka. Začala jsem mluvit se starosty a vysvětlila jim, že pokud chtějí přilákat turisty, musí být pláže hezké, čisté a upravené.

Byla to vaše iniciativa? Zkrátka jste přišla a řekla jim, že takhle to být nemůže?

Ano, přesně tak. Teď, když jsem na Maledivách, tak mi starostové sami volají, jestli bychom se nesešli, abych jim poradila s dalšími změnami.

Jak to tehdy přijímali? Najednou se zjevila cizí osoba, navíc žena v muslimské zemi, která říká, že takhle to prostě být nemůže...

Tak to tam neberou. Maledivy bývaly buddhistickou zemí, takže tamní atmosféra je, co se týče islámu, mnohem více uvolněná než někde v jiných arabských zemích.

Foto: Other Way Holiday

Vodní vily jsou typickým výjevem.

Foto: Other Way Holiday

Pohledy na malé ostrovy působí až skoro kýčovitě.

Máte možnost srovnání. Jak se Maledivy změnily v průběhu těch několika let?

Strašně moc a mění se neustále. Změnila se například dostupnost potravin nebo i mentalita lidí. Domy mají opravené fasády, přibyly obchody s oblečením a podobně. Já si myslím, že Maledivy jsou dovolenkový ráj, ale ne místo pro kvalitní život. Ani sami Maledivci na ostrovech většinou nežijí. Bydlí v Indii, Malajsii nebo na Srí Lance.

Řekla byste, že změna, která se udála, teď více nahrává individuálnímu turismu, nebo stále táhnou resorty?

Jak se říká, každý produkt má svého klienta, turismus se na Maledivách obecně zvýšil. Například dříve na ně jezdilo zhruba tři a půl tisíce Čechů ročně, po otevření ostrovů už víc jak 10 tisíc.

Předpokládám, že dovolená mimo resort ale bude mnohem více autentická.

Rozhodně. Je to stejné jako jet do malého městečka někde v Chorvatsku. Můžete si vzít trajekt a výlety si sami naplánovat. Samozřejmě se může stát, že na pláži narazíte na drobný odpad, třeba plastovou lahev. Stále je na čem pracovat, ale na podobný nepořádek narazíte i v Itálii nebo ve Španělsku.

Maledivy jsou ale rájem pro potápění, šnorchlování a obecně pro sporty. Kdo očekává záplavu památek, bude asi zklamán. Pár jich je v hlavním městě a po ostrovech je roztroušeno několik buddhistických stúp, ale to je vše.

Foto: Other Way Holiday

Maledivy jsou rájem pro potápění a šnorchlování.

A jak tedy vypadá ten pravý lokální ostrov?

Záleží na jeho poloze. Ostrovy kolem hlavního města Male jsou hodně obydlené a je na nich málo zeleně. Vzdálenější ostrůvky, kde žije například jen 100 obyvatel, tvoří z půlky vesnička a z druhé netknutá džungle a panenská příroda.

Liší se nějak rapidně ceny lokálních ostrovů v závislosti na poloze?

Pokud je ostrov blízko hlavního města a nemá hezkou přírodu, ubytování je logicky levnější, ale zase nepoznáte krásy Malediv.

Foto: Other Way Holiday

Na Maledivách je islám uvolněný.

Foto: Other Way Holiday

Ulička jedné z domorodých vesnic na ostrově Dhigurah.

Může příval turistů takové malé zemi, jakou jsou Maledivy, uškodit?

Nemyslím si. Pravdou je, že se snažím úřadům vysvětlit, že by měly místo na ostrovech limitovat. Chápu, že nechtějí přijít o byznys, ale když máte na ostrově padesát penziónů s kapacitou tisíc lůžek, mačkáte se na pláži jak na Makarské riviéře v Chorvatsku.

Adaptovali se obyvatelé s přílivem turistů na mainstreamovou kulturu?

Ano a současné vládě se to moc nelíbí. Jak jsem řekla, Maledivy jsou hodně uvolněné. Mladší dívky už tak striktně nedodržují pravidla oblékání, to spíš starší ženy. Ale co se týče například pití alkoholu, jsou pravidla tvrdá. Pokud se opijete při výletu lodí, tak musíte buď zůstat v drahém placeném resortu, nebo na lodi. Dvě piva mimo lokální ostrovy nevadí.

Jaké jsou Maledivy z hlediska bezpečnosti?

Absolutně bezpečné. Nedějí se tam takové věci jako jinde ve světě. Maximálně vám ukradnou peněženku či tablet, pokud si nebudete hlídat věci, a to je všude.

Foto: Other Way Holiday

Ostrov, na kterém leží hlavní město Male, je celý oběstavěný.

Nemůže na některých ostrovech člověk zažít určitou klaustrofobickou úzkost? Například Male je ostrov zastavěný až po břehy moře.

Když jsem v hlavním městě byla poprvé, máte pravdu, že jsem se cítila velmi divně. Já osobně třeba na jednom ostrově vydržím týden a pak se musím posunout. Když se jedná o sedmnáctikilometrové souostroví, tak klidně měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám