Hlavní obsah

Malebný ostrůvek čeká pomalá zkáza. Do 60 let bude pod mořskou hladinou

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kiribati, ostrovní státeček v Tichém oceánu, je jednou z nejohroženějších zemí na světě co do zvyšování hladiny světových oceánů. A jeden z více než tří desítek atolů, které zemi tvoří, je ohrožen ještě o něco více než ty ostatní. Tarawa má před sebou podle expertů maximálně 60 let existence. Poté beznadějně zmizí pod hladinou.

Foto: Profimedia.cz

Dvě ženy z Kiribati vyfocené při sběru korýšů. Místní lidé jsou až neskutečně usměvaví. Budoucnost je však tíží.

Článek

Tichý oceán omývá břehy atolu Tarawa a snímky odsud vypadají jako z ráje. Jenže klimatické změny z něj pozvolna učiní novodobou Atlantidu. Potopí se pod hladinu a ze všeho, co je na jeho povrchu, se stane podvodní svět. Právě na tomto atolu se přitom nachází hlavní město Kiribati – Jižní Tarawa. To se skládá z mnoha malých ostrůvků, které jsou spojeny hrázemi.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Kiribati

„Klimatické změny jsou jednoznačně velkou dlouhodobou hrozbou pro Kiribati, o tom není nejmenších pochyb,“ uvedl klimatolog Simon Donner, který navštěvuje Jižní Tarawu pravidelně od roku 2005.

V největším ohrožení Kiribati a Tuvalu

Jsou to právě státy Kiribati a Tuvalu, nacházející se zhruba na půli cesty mezi severovýchodem Austrálie a Havají, které jsou v největším ohrožení. Studie ukazují, že okolní hladina se zde ročně zvyšuje o 2,9 milimetru, což je výrazně nad světovým průměrem jednoho až dvou milimetrů.

Foto: Profimedia.cz

Děti si hrají se starým japonským dělem na atolu Tarawa.

Prezident Kiribati Anote Tong předpovídá, že země bude pravděpodobně neobyvatelná zhruba za 30 až 60 let. Způsobí to zaplavení a kontaminace zdrojů pitné vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám