Hlavní obsah

Madagaskar je královstvím baobabů, lemurů a drahokamů

Právo, Karolina Kudynová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madagaskar je rozlehlý ostrov (560 tisíc km2), vzdálený 400 km od pobřeží východoafrického Mosambiku. Od pevniny se odtrhl před 160 milióny let a dnes se od ní vzdaluje o dva centimetry ročně. Na ostrově žije na dvacet miliónů lidí a masový turismus si tam dosud ve větší míře cestu nenašel.

Foto: Karolina Kudynová, Právo

Jako z jiného světa vypadají baobaby na Madagaskaru. Ostrov je domovem těchto neobvyklých stromů.

Článek

Na Madagaskaru najdete neuvěřitelnou rozmanitost života, vše v jednom – savany, tropické pralesy, polopouště, korálové útesy, stolové hory, ale také skalnaté kaňony a rýžová pole. Je známý především jako království vzácných baobabů a lemurů.

Ostrov láká cestovatele především díky své vzácné a čarokrásné přírodě. Neuvěřitelných osmdesát procent všech druhů zvířat a rostlin se nachází jen zde. Patří mezi ně i výše zmíněné stromy a poloopice. Přírodní divy jsou jedním z hlavních důvodů, proč cestovatelé i vědci přijíždějí Madagaskar obdivovat.

Proč stojí za to vypravit se na Madagaskar?

Na Madagaskar stojí za to se vydat za baobaby, lemury nebo pestrobarevnými chameleony, mezi něž patří například až půlmetrový leopardí nebo jeho příbuzný o velikosti lidského malíčku. Tajemnými zástupci rostlinné říše jsou sukulenty rodu Pachypodia, připomínající tvarem lidské srdce. Ostrov je rájem botaniků, zoologů, entomologů, milovníků orchideí, ale také mineralogů. Na své si přijdou i antropologové.

Ostrov láká cestovatele především díky své vzácné a čarokrásné příroděfoto: Profimedia

Madagaskar patří sice podle měřítek západního světa mezi nejchudší země, ale je to jen jeden úhel pohledu. Kdyby se měly státy hodnotit podle srdečnosti a usměvavosti lidí, měřit vnitřním bohatstvím a pohodou, soudržností v rodině, schopností radovat se i z maličkostí života nebo chutí žít, ať už je život jakýkoliv, pak by obyvatelé tohoto kulturně a etnicky bohatého ostrova rozhodně patřili mezi první na světě.

Země statných stromů

Místo, které si návštěvník Madagaskaru nesmí nechat ujít, je oblast v okolí města Morondava – země baobabů. Tyto statné stromy s mohutným kmenem plným vody, které se do koruny rozvětvují až u vrcholku, vypadají jako z jiného světa. Sedm z osmi druhů, které rostou na planetě, pochází z Madagaskaru, z toho šest jich roste jedině tam.

Už při pohledu z letadla ohromí jejich rozlehlé království v blízkosti pobřeží. Oproti době před sto lety jich tu ale zůstalo jen málo. Podstatnou část jich v koloniálních dobách (před rokem 1960) vytěžili Francouzi. Dnes je těžba omezená na minimum. Naděje, že by ostrov někdy znovu zarostl baobaby, je malá, protože půda v jejich okolí je mnohdy rozmáčená, využívaná jako rýžová pole a tam semena baobabů nemohou vzklíčit.

:. Co asi zaujalo zvědavého lemura?foto: Právo/Karolina Kudynová

A to nejvzácnější – kde najdete lemury, kteří fascinují lehkostí svých skoků v korunách eukalyptů a dalších exotických stromů? Za těmi největšími a nejkrásnějšími, jako je Indri Indri, se lidé jezdí dívat do rezervace Andasibe. Lemuři jsou k vidění také v pralesní rezervaci Ranomafana. Vědci tu sledují jejich život.

Vzácní lemuři indri nemohou žít v zajetí v zoologických zahradách, umírají pro nedostatek svobody, prostoru a vhodné stravy, kterou nelze nahradit.

Spěchat není kam

Na Madagaskaru se nespěchá. Není kam. Příroda má svůj rytmus a řád. Síla přírody vás tu uspí se západem slunce a vzbudí v pět hodin ráno. Na pobřeží žijí lidé v chatrčích z větví a palmových listů, na moře s rozedněním vyjíždějí vratké lodice rybářů, z nichž mnohým je teprve kolem deseti let.

To, co naloví a vzápětí prodají na trhu, představuje podstatnou část jejich skrovné obživy. Vnitrozemí pokrývají většinou rýžová pole. Rolníci využívají přirozeného přítoku vody z kopců. Do roka jsou dvě úrody. V období klidu využívají půdu pro pálení hlíny, aby mohli něco utržit z prodeje cihel.

:. S domácími pracemi, třeba s praním prádla, je to stejné jako před staletími.foto: Právo/Karolina Kudynová

Hlavní asfaltová cesta se vine středem ostrova. Řada silnic vyznačených na mapě jako hlavní, jsou ve skutečnosti písčité cesty. Ve vnitrozemí jsou obvyklé patrové hliněné domy, dole je zásobárna, nahoře se spí. Aby byla rodina v bezpečí, leze se do patra po žebříku, který se vytáhne, takže se dovnitř nikdo nedostane.

Domy většinou ani nemají komíny. Když se topí a vaří, kouř se jednoduše vyvětrá. A co že se na Madagaskaru vaří? Velice prostá jídla, z nichž je cítit životní síla přírody. Chutné voňavé banány a ananasy nebo různé dary moře. Nejtypičtější je maniok.

Lidé převážně jedí to, co si vypěstují, a jejich strava je skromná. Místní slepice jsou oproti těm evropským větší atletky. I ryby, které se chytají v tamních řekách, jsou na evropské poměry velice hubené, zato však chutné.

Jedinečné přírodní společenství

Madagaskar je čtvrtým největším ostrovem na světě. Přírodní společenství, které se tam nachází, je zcela unikátní a nikde jinde na světě není něco podobného k vidění.

Ostrov je domovem přes 10 tisíc druhů rostlin, většina z nich je endemitních.

Pro všechny savce, včetně lemurů, je to jejich jediný domov. Také více než polovina ptáků je tu zcela ojedinělá. Nejmenší chameleon Brookesia minima je dlouhý pouhých 3,5 centimetru, jeho obří příbuzný Furcifer oustaleti dosahuje až 70 centimetrů.

Madagaskar čelí problému, jak nalézt rovnováhu mezi zachováním vzácných přírodních krás a zároveň jak naplnit potřeby stále početnější populace. Farmáři vypalují les, aby získali půdu pro kultivaci, závisí na tom jejich obživa, je to jediný způsob, jak mohou přežít. Zahraniční investice se snaží zemi pomoci.

Užitečné typy na cestu
Místní měnou je ariary. Vybavte se velikou peněženkou nebo rovnou pytlem. Za 500 eur se stanete milionářem, dostanete přes jeden milión ariary. Na týden si s sebou vezměte minimálně 200 eur. Místní vidí raději eura než dolary. Vyplatí se vyměnit si peníze rovnou na letišti.
Vybavte se repelenty, očkování není třeba, i když lékaři zpravidla doporučují před cestou užívání antimalarik. Platí další typické zásady pro tropické oblasti – pít jen balenou vodu, v restauracích nejíst saláty, jen tepelně upravenou zeleninu, ovoce jíst jen to ve slupce – banány, ananasy.
Vybavte se léky na střevní potíže. Strava a voda změní vaši mikroflóru a tělo bude u většiny cestovatelů v určitý okamžik reagovat.
Není třeba si vízum vyřizovat před odletem. Po přistání si vízum zakoupíte v příletové hale letiště za 60 eur.
Když je na Madaskaru poledne, je u nás jedenáct hodin.
Vyhráno mají francouzštináři, angličtinou se domluvíte jen v hotelích a to také ne všude, místní vám rozumět nebudou. Proto je vhodné vypravit se s CK, která bude mít průvodce, jenž mluví malgašsky, tedy jazykem většiny obyvatelstva.
Madagaskar je rájem pro milovníky kamenů, minerálů a polodrahokamů. Můžete si vybrat s většiny známých druhů, velikostí a tvarů. Vyplatí se vzít si peníze navíc, krása a kvalita místních polodrahokamů i drahokamů je světové známá.

Reklama

Související témata:

Související články

Havajské ostrovy okem zkušeného cestovatele

Fotograf a cestovatel Leoš Šimáček je známý především cestopisy o Kanadě a Aljašce. Teď se rozhodl důkladněji prozkoumat kraj, který několikrát navštívil...

Za teplem a za zvířaty do Keni

Každý cestovatel, který se vypraví na safari do africké savany, touží spatřit velkou pětku. Tvoří ji nejmajestátnější tvorové, kteří tam ve volné přírodě žijí....

Výběr článků

Načítám