Hlavní obsah

Lyžování v Itálii zatím nic nestojí v cestě. Někde už se rozjely vleky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v Rakousku je od pondělí celostátní lockdown a odsouvá se tak i start lyžařské sezony, v Itálii je situace jiná. V některých střediscích se už rozjely vleky, jiné skiareály provoz zahájí v následujících dnech či začátkem prosince. Počítá se sice s dodržováním protiepidemických opatření, ta by však neměla do chodu nijak výrazně zasáhnout.

Foto: Molineris Daniele

Na některých místech v Itálii už se lyžuje.

Článek

Aktuálně jsou už otevřená například střediska Passo Tonale nebo ledovec Schnalstal/Val Senales. O nadcházejícím víkendu pak otevřou mimo jiné Obereggen, Kronplatz, Seiser Alm či Val Gardena.

V rámci sezony v Itálii se samozřejmě počítá s opatřeními — návštěvníci budou muset doložit očkování, negativní test nebo potvrzení o prodělané nemoci. To je často vyžadováno už při online nákupu skipasů. Právě pořízení lyžařské permanentky ještě doma má zamezit tvoření front u pokladen.

Inovace mají pomoci

V Trentinu budou pro návštěvníky skipasy po online nákupu připraveny na recepci v hotelu, podle zástupců oblasti hrají v letošní sezoně inovace jednoznačně prim.

Špičák zdraží skipasy, přibude kontrol

Cestování

Front se návštěvníci nemají obávat ani u turniketů či v restauracích, kde bude možné zařadit se do virtuální fronty a do té reálné se postavit teprve ve chvíli, kdy na vás přijde řada. V nové aplikaci Dolomiti Superski App je zase k dispozici inovativní mapa Skiers Map, z níž lze vyčíst množství lyžařů směřujících ke každému jednotlivému vleku.

S rychlejším odbavením mají pomoci zejména nové vleky či lanovky. Už od loňska je připravená třeba lanovka v Carezze s vrcholovou stanicí ve skále. A příští rok v lednu se rozjede 60místná „cabrio gondola“ ze San Cipriana v údolí Tiers až do Růžové zahrady ve Frommer Alm.

Futuristickým designem vyniká také rekonstruovaná dolní stanice Olang I a II, která lyžaře na Kronplatz dopraví z východní strany od Valdaory. V Suldenu nahradila dvoumístnou sedačku Pulpito 10místná gondola Kanzel, poprvé se rozjede den před Štědrým dnem.

Zdražení i zrušení pevných cen

Provozovatelé lanovek dovolují dočerpat nevyužité skipasy z předchozích dvou sezon. Ceny těch letošních se proti poslední běžné sezoně mění jen mírně, narostou o necelých deset procent. Jednodenní skipas pro dospělého podle časového pásma sezony vyjde od 54 do 67 eur (zhruba 1300 až 1700 korun).

Ale například skiareál Campiglio Dolomiti di Brenta nachystal poměrně nevšední novinku. Ceny tamních skipasů totiž nejsou pevné, návštěvníci zaplatí pouze za to, co opravdu sjedou. Metoda „pay per use“ se přizpůsobuje lyžařům všech kategorií, a to i těm, kteří dovádění na svazích rádi prokládají pobytem v restauraci, opalováním nebo odpočinkem ve wellness. Nemusejí tak platit za celodenní skipasy.

Jihočeské skiareály zdražují skipasy

Cestování

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám