Hlavní obsah

Už žádné objímání delfínů. TripAdvisor blokuje nabídky na setkání s divokými zvířaty

Novinky, mšv

Ze setkání s divokými zvířaty se stal jeden z těch zážitků, který si lidé dávají na seznam „Než zemřu, chci...“. Plavání s delfíny, setkání se lvy a podobné nabídky se rozhodl nyní blokovat cestovatelský rádce TripAdvisor. Ve své nové politice vyjadřuje podporu organizacím na ochranu zvířat, které proti podobným zážitkovým výletům dlouho brojí.

Foto: Profimedia.cz

Cestovatelský portál se rozhodl podpořit ochránce zvířat.

Článek

Portál už nebude zobrazovat nabídky, ve kterých cestovatelé přijdou do styku s ohroženými či divokými zvířaty, ale ani s těmi v zajetí. Chce upozornit na mnohdy brutální a nehumánní chování, které musejí snášet například sloni při výcviku.

Na iniciativu TripAdvisoru ihned zareagovala jedna z největších organizací na ochranu zvířat PETA (People for ethnical treatment of animals). „Tleskáme za tento postoj, který pomůže zvednout povědomí o strašném zacházení se zvířaty,“ prohlásila jedna z aktivistek.

Kontakt s divokými zvířaty nikdy nebyl tak jednoduchý jako v současnosti. Mnohdy ovšem neexistují žádné hranice, kam až jsou organizátoři výletů schopni zajít. Na úplném konci nabídky mohou lidé najít tygry, kteří jsou zbaveni drápů a nuceni se mazlit, nebo slony, kteří jsou traumatizováni krutým výcvikem.

Ředitel maledivského výzkumného programu zaměřeného na žraloky Richard Rees říká, že během výletů za žraloky jde o jediné. „Lidé se jich chtějí dotknout, projet se na nich, vyfotit si je, zkrátka všechno špatné. A bohužel je to dostupné úplně všem,“ řekl pro list The Guardian.

Připojili se i další

Ač je TripAdvisor největším cestovatelským portálem, není zdaleka jediný, kdo se proti podobným nabídkám postavil. Například společnosti STA Travel nebo Intrepid zablokovaly veškeré nabídky na sloní projížďky už v roce 2014. Postoj TripAdvisoru Rees vítá už jen z důvodu, že z něj mají mnozí organizátoři respekt. „Často je to jediný hlas, který je skutečně děsí, protože mají v databázi už spoustu firem a podniků a lidé TripAdvisor často používají k plánování výletů,“ dodává.

Portál dále zavádí také edukační stránku, která má návštěvníky seznámit s podmínkami, ve kterých mnohá zvířata žijí. Na druhou stranu může tato nová politika negativně zasáhnout země, jako je třeba Thajsko, pro které je pořádání projížděk na slonech jedním z finančních zdrojů. Nabídky na podobné zážitky navíc sice zmizí z TripAdvisoru samotného, dále však budou dostupné pro všechny, kteří si je vyhledají jiným způsobem.

Známá tvář nedávno pobouřila

Krok nejpopulárnějšího serveru tohoto typu na světě přichází shodou okolností ve dnech, kdy vody českého internetu rozvířila fotografie, kterou si na svůj Instagram umístila bloggerka Nikol Moravcová. Ta si na snímku hraje s delfínem v dubajském hotelu Atlantis. Milovníky zvířat navíc pobouřila komentářem „pure animal love”, tedy pravá zvířecí láska. Ať už lze blízký kontakt odchyceného divokého delfína s člověkem popsat jakkoliv, takto jistě ani vzdáleně ne.

Anketa

Jste pro zakázání zážitkových výletů, jako jsou plavání s delfíny nebo setkání se lvy?
Ano
82,2 %
Ne
15,3 %
Je mi to jedno
2,5 %
Celkem hlasovalo 1051 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám