Hlavní obsah

Londýn láká turisty na město pod vodou a muzea zdarma

Právo, Libor Budínský
Londýn

Některé tradice můžeme Britům jen tiše závidět. Třeba to, že zdejší muzea a galerie jsou přístupné zdarma, a to již více než 250 let. Slavné Britské muzeum vzniklo již v roce 1753 a hned od svého začátku mohl rozsáhlé sbírky navštívit kdokoliv, bez ohledu na to, jak má hluboko do kapsy. Stejnou zásadu dodržují další londýnská muzea a galerie.

Foto: Libor Budínský, Právo

Triková fotografie ukazuje, jak by vypadal Londýn zalitý vodou.

Článek

Největšímu zájmu návštěvníků se již tradičně těší Britské muzeum, jehož obrovské sbírky odrážejí dobu, kdy nad britským impériem, jak praví klasik, slunce nezapadalo. Najdete zde vyhlášenou sbírku egyptských mumií, nádherné artefakty z antického Řecka či Říma, rozsáhlé sbírky z Indie i Číny. Mezi kuriozity patří například posmrtná maska císaře Napoleona, sejmutá jen dva dny po jeho smrti či tajemná křišťálová lebka.

Výčet cenných předmětů v Britském muzeu je téměř nekonečný, ale návštěvníka potěší i mimořádně příjemná atmosféra, která tu vládne. Navíc se v celém areálu smí bez problémů fotografovat, čehož návštěvníci hojně využívají. Prestiži a popularitě Britského muzea napomáhají také úspěšné marketingové kampaně.

Foto: Libor Budínský, Právo

Nedílnou součástí londýnských sbírek jsou i exponáty z Egypta.

„V letošním roce jsme společně se stanicí BBC připravili pořad Historie světa ve sto objektech, ve kterém ředitel muzea Neil MacGregor přibližuje nejzajímavější exponáty muzea – třeba proslulého dvojhlavého hada Aztéků. I díky tomu si muzeum udržuje vysokou návštěvnost, která se blíží hranici šesti miliónů návštěvníků ročně,“ vysvětluje mluvčí Britského muzea Olivie Rickmanová.

Mnoho návštěvníků i obyvatel Londýna se však do Britského muzea opakovaně vrací, jeden den k prohlídce mnoha tisíc exponátů samozřejmě nestačí. Další milovníci umění si prohlížejí sbírky Britského muzea online – moderní webové stránky zaznamenají každý rok 14 miliónů návštěv.

Vize budoucnosti: Londýn pod vodou

A to má Britské muzeum ve městě na Temži celou řadu konkurentů. V luxusní čtvrti South Kensington stojí těsně vedle sebe vyhlášené Victoria and Albert Museum (založené roku 1852), ve kterém je k vidění nádherná sbírka užitého umění (její součástí je například největší sbírka indického umění mimo Indii) a Přírodovědecké muzeum s oblíbenou sbírkou dinosaurů či moderní expozicí Visions of Earth.

U centra Barbican stojí naopak jedno z nejmladších muzeí ve městě – Londýnské muzeum bylo otevřené teprve v roce 1976 a snaží se přitáhnout návštěvníky svým moderním pojetím expozic. „Současným diváckým magnetem jsou velkoformátové a značně vizionářské fotografie Londýna, které ukazují, jak by mohlo naše město vypadat v případě radikálních změn klimatu,“ upozorňuje Kate Starlingová z Londýnského muzea. Dokonalé trikové fotografie, ukazující například zatopený Londýn a la Benátky či pouštní Londýn s velbloudy, zde budou vystaveny až do začátku března.

Každý obraz má svůj příběh

Tři nejslavnější galerie v Londýně nabízejí dokonalý průřez klasickým evropským, britským a moderním uměním. Národní galerie, stojící na hojně navštěvovaném Trafalgarském náměstí, má ve svých sbírkách více než dva tisíce obrazů a získáte zde ucelený přehled o evropském umění z období 1250–1900. Návštěvníky přitahuje především famózní sbírka francouzských impresionistů – v několika sálech najdete skvělé kousky – mezi vyhlášené mistrovské kusy patří třeba Renoirovy Deštníky, Picassovo Dítě s holubicí či Goghovy Slunečnice.

Velkou výhodou londýnských galerií je „lidský“ přístup k umění, takže vedle názvu díla a roku vzniku se dozvíte i část příběhu, který se s daným obrazem pojí. Tak třeba Pissarro maloval svou zimní Paříž z okna svého pokoje, zatímco Henri Rousseau se při přípravě na malování džungle inspiroval v pařížské botanické zahradě.

Hudba a víno v galerii povoleny

Národní galerii skvěle doplňuje galerie Tate Britain, která nabízí přehled britského umění, mimo jiné třeba slavný triptych Francise Bacona, provokativní plátna Luciana Freuda či působivé obrazy nejslavnějšího britského krajináře Williama Turnera. Tate Britain však neslouží jen jako galerie – každý první pátek v měsíci zde můžete zažít party – přímo mezi obrazy hraje živá kapela, v improvizovaném baru se rozlévá pivo i víno a návštěvníci se skvěle baví. Výborná cesta, jak oslovit mladé lidi a přivést je k umění a do galerií.

Foto: Libor Budínský, Právo

V Tate Britain jsou k vidění i obrazy Luciana Freuda.

Mladší sestrou Tate Britain je galerie Tate Modern, která byla před deseti lety otevřena v rekonstruované budově bývalé elektrárny Bank Side Powerstation na pravém břehu Temže a k níž vede z centra města krásný most pro pěší s názvem Milenium. V několika patrech obrovské budovy jsou vystaveny sbírky moderního umění 20. století. A ještě se tu čas od času konají superprestižní výstavy: v současné době tu stojí Londýňané fronty na výtečnou přehlídku Gauguinova díla.

Reklama

Související články

Jak nezabloudit v londýnském metru

Londýn patří mezi největší evropské metropole a může se pochlubit i třinácti trasami metra a městskou vlakovou dopravou DLR, která na něj navazuje a různě jej...

Výběr článků

Načítám