Hlavní obsah

Lidé zachránili unikát na Domažlicku. Darovali peníze na opravu podvodní pozorovatelny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starý Klíčov

Unikátní podvodní pozorovatelna v bývalém lomu u Starého Klíčova na Domažlicku, které hrozil zánik, je zachráněna. Lidé totiž ve sbírce darovali peníze na její rekonstrukci. Ta odstartuje zřejmě už příští týden.

Foto: Zdeněk Zrůst

V podvodní pozorovatelně lidé vidí ryby i umělecké výtvory.

Článek

Někdy se jí říká také obrácená rozhledna, každopádně jiná taková v České republice neexistuje. Donedávna se o ni staral Svaz českých potápěčů. „Na její údržbu a také revizi už jsme neměli peníze,“ vysvětlil viceprezident svazu Jaroslav Hudec.

Pozorovatelnu, která je veřejnosti celoročně přístupná, nakonec odkoupil provozovatel tamějšího areálu zvaného Lomeček Zdeněk Zrůst. „Nechtěl jsem, aby skončila v muzeu nebo přestala úplně fungovat,“ řekl.

Zázraky přírody

Sledovat ryby i umělecké výtvory, které se nacházejí pod hladinou, jezdí do bývalého kamenolomu návštěvníci z tuzemska i ciziny. Místo se stalo oblíbeným také pro filmaře a fotografy. „Několikrát se tady natáčely třeba Zázraky přírody nebo různé hudební videoklipy. Zavítal k nám i rybář Jakub Vágner,“ zmínil Zrůst.

Na opravu pozorovatelny vypsal nedávno veřejnou sbírku. Tři sta tisíc korun už lidé darovali. „To je krásný dárek, ze kterého mám obrovskou radost,“ poděkoval. „I my jsme rádi, že pozorovatelna bude dál sloužit,“ doplnil Hudec.

Ostatně právě on s kolegy jedinečné zařízení v roce 2011 vyrobil. „Po lávce dojdete k nástupním dveřím, které vypadají jako menší telefonní budka, ale kovová. Dolů slezete šachtou, a to po žebříku. Samotná kabina je v osmimetrové hloubce, vejde se do ní maximálně osm lidí a vznikla ze staré železniční cisterny, kterou jsme nechali speciálně upravit,“ popsal Hudec.

Oprava i zkouška

Jestliže počasí dovolí, rekonstrukce začne už příští týden. „Je potřeba celou kabinu obrousit a natřít, kompletně vyměnit elektroinstalaci, upravit lávku a provést revizi, tak aby splňovala legislativní předpisy,“ vyjmenoval Zrůst. „Musí se provést i hydraulická zkouška, kterou je nutné udělat na suchu,“ dodal viceprezident.

Foto: Zdeněk Zrůst

Snílka vytvořil na posledním sochařském sympoziu Fred Martin. Na dílo z proutí se jezdí dívat lidé z celé republiky.

Zájemci mohou do sbírky přispívat ještě měsíc. Další peníze půjdou na rozvoj Lomečku, který slouží nejenom jako koupaliště, ale také zázemí pro kulturní a společenské akce. V areálu se konají koncerty, představení, populární jsou rovněž sochařská sympozia, jichž se pravidelně účastní například výtvarníci Vladimír Franz nebo Michael Rittstein.

Zrůst už plánuje nadcházející sezonu. „V červnu u nás vystoupí plzeňské Divadlo Josefa Kajetána Tyla. Na koncert se domlouvám také s Danem Hůlkou,“ nastínil.

Lesníci z Domažlic zachránili ztraceného seniora. Pochválil je německý ministr

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám