Hlavní obsah

Lidé v Ostravském muzeu uvidí dorůstající mamutí kel i dvě Petřkovické venuše

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava nevídaná. Tak se nazývá nová výstava Ostravského muzea, která se veřejnosti otevře v pátek 24. března. Muzeum ji připravilo při příležitosti 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě. Na výstavě budou k vidění unikátní historické exponáty týkající se města, některé z nich zde budou dokonce vystaveny zcela poprvé.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Na výstavě je k vidění i kel mamuta, který byl před pár lety nalezen v řece Odře. Díky technice i dorůstá do původní velikosti.

Článek

„Chtěli jsme ukázat to, s čím se lidé běžně v Ostravě nesetkají. Výstava má šest částí, které mapují nejen historii osídlení místa až po současnost, ale také se soustřeďují na různé věci, jež město charakterizují,“ uvedla ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová s tím, že budou vystaveny i vzácné originály.

„Hned na začátku výstavy to bude závěť biskupa Bruna ze Schauenburku z 29. listopadu 1267, v níž je první písemná zmínka o Ostravě. V červnu vystavíme originál Petřkovické venuše a to není vše, ukážeme i její ne příliš známou sestru: Druhou petřkovickou venuši,“ popisovala Kábrtová.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Ostravské muzeum vystavuje originál závěti olomouckého biskupa Bruna, v níž je první písemná zmínka o Ostravě.

Muzeu s výstavou pomohl Archiv města Ostravy. „Naše město má bohatou a úspěšnou minulost, na kterou můžeme být právem hrdí. Věřím, že výstava obohatí naše znalosti o minulosti města a zároveň přispěje k oslavě výročí první písemné zmínky o Ostravě,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO). Málokteré město se totiž může pochlubit osídlením sahajícím do doby paleolitu jako Ostrava.

Mamutí kel v řece Odře

„Před pár lety byl v Ostravě náhodně objeven v řece Odře mamutí kel. Ten vystavíme zcela poprvé, bude v sekci pojmenované Ostrava nejstarší. V ní budou prezentovány i archeologické nálezy z vrchu Landek,“ popisovala dále Kábrtová. V části Ostrava středněvěká návštěvníci zhlédnou vzácné historické listiny vztahující se k Ostravě, ale i městskou pečeť se znakem koně.

V sekci Ostrava pulzující je zachycen přerod Moravské Ostravy z malého řemeslnicko-zemědělského městečka v jedno z největších a nejvýznamnějších průmyslových center tehdejší habsburské monarchie.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

V části výstavy Ostrava středněvěká jsou vystaveny vzácné historické listiny vztahující se k Ostravě.

Muzeum nezapomnělo ani na ostravské řeky Odru, Opavu a Ostravicu. Těm je věnována část výstavy nazvaná Ostrava na soutoku řek. V Ostravě poetické se zase návštěvník setká s díly výhradně ostravských, respektive regionálních malířů.

„Velmi zajímavá je i část s historickými fotografiemi nazvaná Ostrava a lidé. Lidé na snímcích uvidí, jak fungovala tehdy ostravská nemocnice, nebo třeba i střední odbornou školu pro ženská povolání,“ ukazovala Kábrtová. Dodala, že výstava bude ukončena 2. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám