Hlavní obsah

Kam na Silvestra? Třeba do jeskyní Moravského krasu za medvědem Brunem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko

V poslední víkend roku mohou milovníci přírody i adrenalinových zážitků vyrazit do jeskyní Moravského krasu na Blanensku. Na Silvestra budou v provozu Punkevní jeskyně, propojené se dnem propasti Macocha. Sloupsko-šošůvské jeskyně lze projít za svitu baterek a hned tři druhy prohlídek si připravili ve Výpustku. Na děti tam bude čekat medvěd Bruno.

Foto: AOPK

Na Silvestra se lze vypravit do jeskyní, třeba na zážitkovou trasu v jeskyni Výpustek v Moravském krasu.

Článek

V krasu je pět veřejnosti zpřístupněných jeskyní. Ročně je navštíví celkem 350 tisíc turistů. „Letošní sezona byla úspěšná. Návštěvností se konečně vracíme na úroveň před pandemií koronaviru,“ řekl Novinkám vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jakub Gabriš.

Stromy zatarasily cestu u Punkvy

Jeskyně Balcarka a Kateřinská jsou nyní uzavřeny, protože v nich zimují netopýři, kteří potřebují mít na svůj spánek klid. V provozu jsou ale celoročně Punkevní jeskyně. Pouze ve středu byly uzavřeny. Hasiči odstraňovali spadané stromy, které zatarasily přístupovou cestu k jeskyním.

„Navíc se kvůli tání zvedla hladina podzemní říčky Punkvy. Voda jde ale již dolů, takže na Silvestra by už mohla být v provozu i lodní plavba,“ uvedl vedoucí. O Punkevky je vždy velký zájem. Turistům proto radí si do nich koupit vstupenky v předprodeji.

Návštěvností se konečně vracíme na úroveň před pandemií koronaviru.
Jakub Gabriš, Správa jeskyní Moravského krasu

Sloupsko-šošůvské jeskyně, známé svojí bohatou krápníkovou výzdobou i podzemní Nagelovou propastí, jsou v zimním provozu. Pro mnoho výletníků může být atraktivnější než ten klasický. Všechna světla v podzemí totiž budou až do jara vypnuta. Příchozí procházejí labyrintem chodeb nadále s průvodcem, ale svítí si v nich pouze baterkami.

Výpustek zve i na zážitkovou trasu

Hned na tři druhy prohlídek zve jeskyně Výpustek u Křtin. Je do ní vestavěný 200 metrů dlouhý protiatomový kryt někdejší československé armády. Turisté nejprve projdou touto dříve přísně utajovanou budovou. Teprve za ní se dostávají do původní jeskyně se sály tak velkými, že do nich mohou vjet nákladní auta.

Speleologové zvou do Výpustku na klasické prohlídky. Předem je ale nutné objednat se na zážitkovou trasu. Turista dostává helmu a s průvodcem prochází jeskyní těsně kolem krytu; místy je nutné se skrčit a jít po čtyřech.

Děti se v pátek a sobotu mohou do Výpustku vydat za medvědem Brunem a jeho strojem času. Jde o procházku jeskyní pro nejmenší ve věku od čtyř do deseti let. Procházejí podzemím, míjejí různá stanoviště, kde spolu s medvídkem Brunem plní úkoly. Přitom se ale učí o bohaté historii Výpustku. Pro všechny příchozí je zdarma otevřena interaktivní výstava Jeskyně a lidé, která je v turistickém centru Výpustku.

V Praze se na Nový rok otevře Novomlýnská věž, zoo se chystá na nápor

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám