Hlavní obsah

Lékaři mu dali rok života, tak vyrazil z Anglie na Sicílii na kole. Teď chystá další cestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před několika lety se Brit Simon Aylett dozvěděl nepříznivou prognózu. Rakovina prostaty mu dospěla do takového stádia, že mu zbývá jen rok života. Majitel nálevny se rozhodl nepropadnout chmurným myšlenkám, popadnul kolo a během dvou měsíců dojel z Anglie až na Sicílii. A díky revolučnímu léku se nyní, o tři roky později, chystá objet celé pobřeží Spojeného království.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na otázku, co byste dělali, kdyby vám zbýval jen rok života, měl 59letý Aylett z Východního Sussexu jen jedinou odpověď. Tou mu byl právě bicykl, na kterém plánoval zapět svou labutí píseň a naposledy si užít nějaké velké dobrodružství. Když po dvou měsících na Sicílii skončilo, vrátil se do svého domovského městečka Rye a připravil se na nejhorší, píše server Daily Mail.

Díky experimentálnímu léku, který byl Aylettovi podán, se však prognózy lékařů nenaplnily a muž se tak chystá na další velký počin. Tentokrát má v plánu projet celé britské pobřeží, přičemž nevynechá ani Severní Irsko. Na cestu chce vyrazit 30. května.

Čas je vzácný, tvrdí

Aylettova touha žít naplno pramení z rakoviny prostaty, kterou mu lékaři před devíti lety diagnostikovali. Po rocích léčby, která zahrnovala i chemoterapii a odstranění samotné prostaty, se však rakovina i nadále šířila. „Koncem roku 2017 mi můj onkolog řekl, že mi zbývá tak rok relativního zdraví, než nade mnou rakovina zcela převezme kontrolu. Pamatuji si, že jsme s mou ženu Sarah seděli v autě a byli upřímně šokováni,“ vzpomíná Brit.

Dobrodruh skoro 150 dní pádloval podél britského pobřeží. Vydobyl si rekord

Cestování

„Už v té době jsme naše úspory utráceli za hezké cesty, ale oficialita toho oznámení nám ještě více připomněla, jak vzácný je čas. Čas s vašimi milovanými,“ tvrdí Aylett.

Původně se pár chtěl vydat na cestu lodí, pak si ovšem Aylett řekl, že by do sicilských Syrakus mohl jet na kole. Zkonstruoval si za bicykl malý velopod, přívěs s postelí, a vyrazil. A během cesty vybíral také finanční prostředky na charitativní organizaci Prostate Cancer UK. Nakonec se mu podařilo shromáždit 40 tisíc liber (1,2 milionu korun).

Začátkem roku 2020 byl Aylett vybrán, aby se zúčastnil testování experimentálního léku. „O rok později jsem stále tady. A co je lepší, cítím se skvěle a prostatický specifický antigen vykazuje nízké hladiny,“ raduje se muž a dodává, že s manželkou plánuje cestu po Británii, vzhledem k tomu, že jsou kvůli pandemii zahraniční dovolené nejisté.

Putování kolem pobřeží Británie by mělo být dlouhé nějakých 7242 kilometrů, Aylett už prý začal trénovat. Muž plánuje jet vždy pět dní a dva dny odpočívat, přičemž by mu jeho pouť měla zabrat asi čtyři měsíce.

A i tentokrát se Brit chystá vybírat peníze, tentokrát si zvolil organizaci Royal Marsden Cancer Charity. „Dělají tam úžasnou práci, přidávají lidem jako jsem já čas, a ještě provádějí výzkum a zkouší nové potenciální způsoby léčby,“ uzavřel Aylett.

Jeden extrém za druhým. Britský dobrodruh si libuje v rekordech

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám