Hlavní obsah

Slovenský turistický semafor umožní vyhnout se přeplněným lokalitám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na Slovensku představili webovou aplikaci, která turistům usnadní plánování výletů. Stránka turistickysemafor.sk totiž obsahuje 230 lokalit a ukazuje jejich aktuální vytíženost. Při použití aplikace se tak lidé mohou vyhnout davům.

Foto: Ministerstvo životního prostředí SR

Semafor ukazuje aktuální vytíženost desítek lokalit na celém Slovensku.

Článek

Webový portál úřady uvedly do provozu po rostoucí návštěvnosti některých turistických oblastí v souvislosti s koronavirovou krizí.

„Slovenské lesy mají až o 2,5 milionu návštěvníků měsíčně více než v období před pandemií. Právě v období, kdy je cestování do zahraničí ztíženo, mnoho obyvatel Slovenské republiky využilo naši přírodu jako útočiště,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci náměstek ministra životního prostředí Slovenské republiky Juraj Smatana.

Turistický semafor má tři barvy. Zelená znamená nižší návštěvnost, oranžová střední a červená přeplněnost dané lokality. „Turistický semafor se bude aktualizovat každý den v deset hodin,“ řekl Smatana.

Nechce regulovat návštěvníky

Aktuální návštěvnost budou přímo v terénu mapovat pracovníci státní ochrany přírody. Podle příchodu turistů do oblasti v ranních hodinách se totiž dá odhadnout, jaká bude v ten den návštěvnost dané lokality. Aktuálně nejnavštěvovanějšími lokalitami na Slovensku jsou Malá a Velká Studená dolina ve Vysokých Tatrách, průlom Dunajce v Národním parku Pieniny a Demänovská dolina v Nízkých Tatrách.

Turistický semafor si neklade za cíl regulaci počtu turistů, chce pouze informovat o aktuální návštěvnosti daných lokalit. Semafor umožní zvýšit cestovaní ruch i v méně navštěvovaných lokalitách. V budoucnu bude webová stránka přístupná také jako mobilní aplikace.

Slovensko aktuálně vpouští na své území pouze plně naočkované Čechy. Všichni ostatní musejí do pětidenní karantény. Opatření souvisí se šířením mutace delta.

Na Slovensku čeká neočkované turisty karanténa, v srpnu to má platit i pro starší děti

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám